Poslanci schválili volební změny. O průkazy budou lidé žádat jinak

Vláda původně chtěla prosadit zrušení dvoudenních voleb a místo toho zavést pouze jednodenní hlasování. Proti tomu se ale postavila opozice, koaliční většina tak sáhla po kompromisu. "Jednodenní volba se bude řešit až v budoucnu," nechal se slyšet předseda poslaneckého klubu STAN Josef Cogan. 

Novela ale udělá radost spoustě voličů, kteří nemohou volit v místě svého trvalého bydliště. Od roku 2026 budou mít možnost požádat o voličský průkaz u kteréhokoliv obecního nebo zastupitelského úřadu.

[chooze:article;value:380221]

​Do dvou let by měl v Česku vzniknout digitální systém pro správu voleb, který by měl také například umožnit politickým subjektům podávat přihlášky elektronicky. Změní se i pravidla pro tvorbu volebních okrsků. 

Stejně jako jednodenní volby neprošla už dříve přes opozici navrhovaná korespondenční volba pro občany žijící v zahraničí.

Projednávání volebních zákonů ale není u konce. Poslanci o nich budou diskutovat ještě v pátek, kdy by měli schvalovat například stanovení pevného data podzimních komunálních, senátních a krajských voleb (vždy první říjnový týden). 

Podívejte se na záznam tiskových konferencí poslaneckých klubů:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.