Poslanci se hádali o omezení řečnění. Ke korespondenční volbě se nedostali

Poslanci v úterý opět projednávali korespondenční volbu. Návrh skupiny koaličních poslanců je předmětem vleklého politického boje a opozičních obstrukcí. Schůze, která byla v pořadí 88., se táhne už od 17. ledna a od té doby byla třikrát přerušena.

Prvním řečníkem byl poslanec Ladislav Okleštěk (ANO), který vystoupil s faktickou poznámkou. "Je plno zemí, které mají korespondenční volbu, a myslím si, že bychom s ní neměli mít problém. Problém je ale v tom, jaká tam nastavíme pravidla," řekl Okleštěk.

Pozornost na sebe při schůzi dříve strhl zejména předseda SPD Tomio Okamura. Ten při čtvrteční schůzi vydržel řečnit neskutečných 11 hodin. Na Okamurovou řeč reagoval i poslanec Jan Jakob (TOP 09). "V minulém týdnu jsme se tomu věnovali 33 hodin. Z toho polovinu času hovořili 3 poslanci," prohlásil Jakob.

[chooze:article;value:538041]

Kvůli tomu navrhl Jakob, aby Sněmovna pevně ustanovila hlasování v 19 a 21 hodin a o půlnoci. Zároveň přišel s druhým návrhem, který by limitoval další vystoupení poslanců na dvě za celou schůzi. Oba návrhy Sněmovna přijala.

To se však setkalo s bouřlivým nesouhlasem ze strany opozice, zejména pro rychlost, s jakou hlasování proběhlo. Předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová hlasování neúspěšně napadla. "Nehorázným způsobem pošlapáváte jednací řád. Nikdy nic takového tady nebylo. Nikdy se neomezoval počet faktických poznámek," zuřila Schillerová.

Schillerová následně navrhla přerušení schůze, dokud Sněmovna nepředloží stenografický záznam návrhu Jakoba. I tento návrh ale neprošel a i přes protesty opozice schůze pokračovala.

[chooze:article;value:537617]

Postěžoval si i poslanec Radek Vondráček. "Vy jste omezili polovině Sněmovny nepsané právo faktických poznámek, omezili jste možnost dávat proceduální návrhy. Dva roky se nám smějete, když mluvíme o nové totalitě, a pak uděláte tohle," kritizoval rozhodnutí Vondráček.

Místopředseda SPD Radim Fiala koaličním stranám slíbil pomstu. "Garantuji vám, že za dva roky budete ve stejné pozici. Také vám dáme dvě faktické poznámky, počkáme, až se vykecáte, a pak vám všechny ty vaše zákony zrušíme," prohlásil Fiala.

Po přestávce, kterou si vyžádalo hnutí ANO, vystoupil předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek, který obhajoval omezení řečníků. "Naším cílem bylo odblokovat Sněmovnu, aby skutečně mohli promluvit všichni, kteří se přihlásili do rozpravy. Připomínám, že zde máme precedens, kdy si poslanci ANO a SPD sami prohlasovali omezení řečníků, i když to tehdy bylo ve stavu legislativní nouze," upozornil Michálek.

Michálek po svém krátkém proslovu požádal o další přestávku k projednání dalšího postupu. Schůze je tak už podruhé přerušena až do 13:30. K samotné korespondenční volbě se poslanci zatím ještě nedostali.

Spor se nakonec podařilo ukončit kompromisem. Po dlouhé přestávce poslanci jednomyslně odvolali dřívější usnesení. Hned poté si koaliční poslanci prohlasovali omezení vystoupení poslanců na dva proslovy, které mohou být maximálně deset minut dlouhé. 

Samotnému projednávání zákona o korespondenční volbě se poslanci nakonec téměř nevěnovali. Jen dvacet minut poté, co 88. schůzi obnovili, ji znovu přerušili, aby se mohli věnovat dalším zákonům v 87. schůzi. Tam budou projednávat například podobu insolvenčního zákona či rovnoprávnost manželství. K jednání o korespondenční volbě se vrátí jindy.

Reportáž o dalším kole debaty o korespondenční volbě:

​Preference Čechů žijících doma a v zahraničí jsou jiné. Referendum není od věci, říká politolog:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.