Poslanci se hodiny přeli kvůli podílu v záložně. Program nakonec neschválili

"Zapomenutý milion premiéra Fialy v pochybné kampeličce, podezření na černé financování ODS a praní špinavých peněz," jmenoval se jediný bod čtvrteční mimořádné schůze. Program ale nakonec neschválili. Proti se postavila vládní koalice.

Předseda vlády v majetkových přiznáních opomněl, že byl mezi lety 2015 a 2020 vlastníkem podílu v Podnikatelské družstevní záložně, informovaly jako první Seznam Zprávy.

Teoreticky mu hrozila 50tisícová pokuta a přestupkové řízení kvůli porušení zákona o střetu zájmů. Opomenutí je ale už možná promlčené. Premiér tak nabídl, že částku pošle na charitu.

[chooze:article;value:538677]

Fiala hned po zveřejnění uznal, že chyboval. Netušil údajně, že účet v družstevní záložně znamená podíl. "Já to bral jako běžný bankovní účet," poznamenal.

Podle opozice je záložna pochybná, tvrdí také, že přes ni může být načerno financovaná ODS. Chtěla, aby vše Fiala poslancům popsal.

Okamura hledal Fialu

Předseda hnutí SPD Tomio Okamura během svého projevu neviděl za sebou v lavici Fialu. Odmítal proto pokračovat v projevu. Fiala musel přijít přímo za ním. Všechno si tedy vyříkali zblízka. 

"Je podezření, že původ peněz, které uložil v Podnikatelské družstevní záložně, nemůže legálně prokázat, což by mohlo znamenat přijetí úplatků a podobně," uvedl Okamura. Jinak by podle něj měl rezignovat.

[chooze:article;value:538376]

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš ve svém proslovu připomněl dřívější skandály ODS. "Jak se za poslední týdny ukazuje, je to stále stejná strana, kterou v roce 2014 převzal," prohlásil. "Nechápu, kdo tohle toleroval, proč to nikdo nevyšetřoval," dodal. Na mimořádné schůzi podle něj opozice dává premiérovi příležitost vše vysvětlit.

"My jsme se dozvěděli, že pan premiér dává na rady lobbistů, co se týče jeho financí," míní Babiš. "Stále je to příběh finančně negramotného člověka, toho času premiéra," doplnil. 

K podobným slovům se Fiala nechtěl vyjadřovat. "Vypovídá to spíše o nich než o mně," reagoval. 

Podle předsedkyně poslaneckého klubu ANO Aleny Schillerové byla záložna pračkou špinavých peněz pro ODS. Vyzvala Fialu, aby vše vysvětlil a zveřejnil detailnější majetkové přiznání.

Fiala ve Sněmovně zdůraznil, že není vyšetřován. Zopakoval, že pouze udělal chybu. "Rozebírání mé finanční situace je hlavně snahou politické opozice vyrobit kauzu za každou cenu," myslí si. Jde podle něj o umělou kauzu.

Podívejte se na spor Okamury s Fialou:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.