Poslanci se na úsporném balíčku nedohodli. Znovu budou jednat až v pátek

Poslanecká sněmovna ani ve středu neukončila největší politický boj letošního roku. Na pořadu schůze byl pouze jediný bod, kterým je úsporný, zvaný také konsolidační balíček. Kontroverzní opatření vlády Petra Fialy (ODS) na zlepšení stavu státních financí projednávali poslanci ve třetím čtení.

Prvním řečníkem byl poslanec Jakub Michálek (Piráti). Ten v úvodním proslovu hovořil o užitečnosti a výhodách úsporného balíčku. "Součástí daňových změn je i zjednodušení daně z přidané hodnoty, kdy budeme mít pouze dvě sazby," připomněl Michálek.

[chooze:article;value:525412]

Čtyřicet minut po začátku jednání se za řečnický pultík postavil předseda ANO Andrej Babiš. Ve svém proslovu se však zatím úsporného balíčku nijak nedotkl. V první řadě útočil na ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti). "Lipavský využil své cesty z Ománu, aby si udělal propagaci a vypadal jako hrdina tak, že z Izraele přiveze 30 lidí a zbytek tam nechal. A ve skutečnosti nedělá nic," prohlásil Babiš.

Ožehavým bodem jednání byla daň z nemovitosti. Poslankyně Berenika Peštová (ANO) nesouhlasí s pojmenováním této daně. Podle ní by to měla být obecní daň. Současně také nesouhlasí s jejím zvyšováním. "Ten dům je zdaněný už tolikrát. Postaven ze zdaněných materiálů, ze zdaněné práce a tak dále. A ještě na to navyšovat daň z nemovitosti, to je neskutečné," prohlásila Peštová.

Po projevu Andreje Babiše se poslanci od původního programu jednání odklonili a začali mluvit o vhodnosti termínu "nová totalita", který předseda ANO s oblibou používá. Opoziční poslanci tvrdí, že se řada lidí obává otevřeně přiznat své politické smýšlení. Kritizovali také poslance Michálka kvůli nízkému věku a odmítnutí Babišových výroků o nové totalitě.

[chooze:article;value:525464]

Sněmovnu vrátil k tématu až místopředseda ANO Karel Havlíček, který kritizoval úsporný balíček. Ten podle něj ve skutečnosti nešetří. "Drtivá část úspor, až 51,5 miliardy, jsou jen skryté daně, které zaplatí domácnosti a firmy. Je úplně jedno, jestli je ta daň přímá, nebo nepřímá, všichni zaplatíme více. Kdyby nebyl tento balíček postaven na zvyšování daní, dal bych vám za pravdu, že je úsporný. Ale vy nešetříte, neořezáváte stát," prohlásil Havlíček.

Součástí úsporného balíčku, proti kterému opozice bojuje, jsou i způsoby navýšení státních příjmů. Vláda navrhla například zvednutí daně z příjmu firem z dosavadních 19 na 21 procent. Více peněz by mělo přijít také od lidí s nadprůměrným příjmem. Pokud má někdo více než trojnásobek průměrné mzdy, musel by podle návrhu odevzdat státu 23 procent. Doposud to platilo jen u lidí s čtyřnásobkem průměrné mzdy.

Poslanci si na návrh vládnoucích stran po 13. hodině odhlasovali pevný termín, kdy se bude o kontroverzním balíčku hlasovat. Bude tomu tak v pátek od 11 hodin. Část opozičních poslanců si však stěžovala, že se stále nestihly projednat jejich pozměňovací návrhy. Jedná se podle nich o omezování práv. Ve 14 hodin pak byla schůze přerušena bez úspěšného řešení politického boje o úsporný balíček. Do obecné rozpravy bylo v tu chvíli přihlášeno ještě 69 poslanců.

Na proslov Karla Havlíčka ve Sněmovně se můžete podívat zde:

Dalším opatřením jsou například i změny sazeb DPH. Místo současných tří sazeb ve výši 10, 15 a 21 procent by balíček nastavil pouze sazby v hodnotách 12 a 21 procent. Spory vede vláda s opozicí i o tom, které zboží by mělo mít základní či sníženou sazbu a které má být od daní zcela osvobozeno.

Sněmovna jednala i v úterý. Hlavními body bylo odsouzení útoku teroristů z Hamásu na Izrael. Poslanci také poslali do třetího čtení návrh na navýšení rodičovského příspěvku. Ten by po schválení navýšili o 50 tisíc na 350 tisíc korun.

Situaci v Poslanecké sněmovně můžete sledovat i v on-line reportáži zde:

[chooze:minuta;value:0bc90c18-ca69-491a-8a7f-6da8dfd19cb0]

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.