Poslanci se sešli kvůli korespondenční volbě. K tématu se ještě nedostali

V Poslanecké sněmovně ve čtvrtek poslanci od 11 hodin opět projednávají návrh korespondenční volby. Návrh zákona, který podala skupina 15 poslanců pětikoalice, mezi nimiž jsou i předsedové vládních stran, je ve druhém čtení.

Hned na začátku schůze vládní koalice prosadila možnost jednat o návrhu zákona i přes noc. "Všichni očekáváme, že dnešní den nebude krátký, z toho důvodu bych chtěl navrhnout, abychom mohli jednat a hlasovat i po 19. a 21. hodině, byť sám nevěřím, že k tomu dojde," řekl poslanec Marek Benda (ODS).

Korespondenční volba je v české politice ožehavým tématem. Proti možnosti volit ze zahraničí prostřednictvím pošty se staví především opoziční strany. Podle nich je největším problémem umožnění přisouzení konkrétního hlasu voličům, což považují za zásah do práva na tajnou a osobní volbu.

[chooze:article;value:538808]

Poslanec opoziční strany ANO Radek Vondráček před samotným jednáním hrozil koalici obstrukcemi. "Pokusíme se jim sebrat čas na diskuzi s tím, jak se blíží víkend," prohlásil Vondráček.

Podle místopředsedkyně ANO Aleny Schillerové jde ze strany koalice o pokus udržet se u moci. "Zoufalí představitelé koalice se snaží zničit jeden z nejkvalitnějších volebních systému, jen aby si mohli urvat pár desítek tisíc hlasů navíc," pronesla.

Od 11 hodin, kdy schůze začala, za řečnickým pultíkem stanuli poslanci Andrej Babiš (ANO), Alena Schillerová, Karel Havlíček (ANO) a Tomio Okamura (SPD). K samotnému tématu schůze se však poslanci vůbec nedostali kvůli opozičním obstrukcím, kdy se řečníci věnují odlišným tématům, zejména pak kritice vlády.

Koalice naproti tomu argumentuje potřebou korespondenční volby pro Čechy žijící v zahraničí, pro které není z časových nebo finančních důvodů možné se v den voleb dostavit na velvyslanectví. Korespondenční volba by jim tak ušetřila často dlouhou a finančně náročnou cestu.

Podívejte se na reportáž o vládním návrhu korespondenční volby:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.