Poslanci svolali mimořádnou schůzi. Babiš mával ve Sněmovně rohlíkem

Hnutí ANO svolalo schůzi k údajným korupčním kauzám vládních stran. "Hlavní důvody jsou jako vždy snahy nějakým způsobem získat politické body na úkor politického protivníka. Toho jsme svědky v podobě různých mimořádných schůzí a projednávání věcí, které nakonec skončí pod stolem, opakovaně," řekl pro TN Live Pehe.

Rohlíky, transparenty a vzájemné osočování. To ve čtvrtek poslancům zabralo bezmála pět hodin. A to se do debaty v dolní komoře Parlamentu zapojilo jen pár poslanců s právem přednostního vystoupení. "Pane ministře, tohle je rohlík, 43 gramů. Tukový. Víte kolik stál tenhle rohlík za Babiše? Korunu sedmdesát až korunu devadesát. Kolik stojí za Fialy?," začal svůj projev šéf hnuté ANO Andrej Babiš.

Řešit se měla hlavně Podnikatelská družstevní záložna. V té si měl premiér Petr Fiala (ODS) uložit necelý milion korun. Kampeličkou přitom kárala Česká národní banka, zabýval se jí Finanční analytický úřad a podle zjištění Seznam Zpráv přes ni do Švýcarska posílal premiérův poradce miliony korun.

"Nechci zlehčovat možné korupční vazby nebo nějaké jiné problémy v záložně, ale je to v podstatě politické divadlo, které umožní opozici, aby několik hodin byla v ofenzivě a snažila se získat před televizními kamerami body na úkor vládní koalice," poznamenal Pehe.

[chooze:article;value:540893]

Problémy s kampeličkou podle něj Sněmovna stejně nemůže nějak vyřešit. Navíc se celá situace může obrátit proti předsedovi hnutí ANO Andreji Babišovi. "Vystavuje se nebezpečí, že se to celé zvrhne v tom, že politici budou mluvit o té údajné korupční kauze v kampeličce a politici vládní koalice se budou soustředit na korupční kauzy ANO," uvedl politolog.

"Jsou tam podezření na dary pro ODS, podezření na praní špinavých peněz, záhadná zmizení 100 milionů korun," prohlásila předsedkyně poslaneckého klubu hnutí ANO Alena Schillerová. 

Podle Peheho je jen to, že měl v kampeličce Fiala peníze, problematické. To ale neznamená, že se dopustil trestného činu. 

[chooze:article;value:547047]

"Pokud má Alena Schillerová takové zprávy, informace, nebo dokonce jenom podezření, tak by se měla obrátit na orgány činné v trestním řízení, podat trestní oznámení a mělo by proběhnout standardní řízení nebo vyšetřování orgány činnými v trestním řízení, tedy českou policií. Možná, že už nějaké probíhá," sdělil. 

Zatím ale její slova podle něj větší hodnotu nemají. "Vystavuje nebezpečí, že vládní koalice toho využije k protiútoku. Takže nakonec to celé skončí takovou typickou českou politickou dávačkou a myslím si, že Sněmovna by mohla řešit důležitější věci, než pořádat pravidelně tato politická představení s cílem získat nějaký ten bodík ve veřejném mínění," míní.

"Pokud jde o ta obvinění, která proti mě hnutí ANO vznáší, tak všechna jsem do nejmenších podrobností už opakovaně vysvětlil. Nemám co skrývat," řekl Fiala. Během svého projevu také zmínil, že se hnutí ANO mimořádnou schůzí snaží odpoutat pozornost od úspěšných kroků vlády, díky kterým se česká ekonomika začíná zvedat.

Ani tehdy ani ve čtvrtek se nakonec o tématu nedebatovalo. Poslanci program mimořádné schůze neshcválili.

Reportáž o mimořádné schůzi ve Sněmovně:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.