Poslanec Benda měl kouřit v letadle. Málem tak zavinil nouzové přistání

Poslanec za ODS Marek Benda měl podle informací Deníku N kouřit na palubě letadla mířícího na Tchaj-wan. Kouření je tam ale samozřejmě zakázáno a výjimkou nejsou ani elektronické cigarety. Benda je ale vášnivým kuřákem a závislost na palubě letadla ho zřejmě přemohla. 

Kouřit měl přímo na palubě letadla, ve kterém byl společně s předsedkyní Poslanecké sněmovny Markétou Pekarovou Adamovou (TOP 09) a dalšími členy výpravy. Sám poslanec se k situaci zatím nevyjádřil. Během dne nezvedal telefony, neodpovídal na SMS zprávy a novinářům v Poslanecké sněmovně se vyhýbal. Incident ale potvrdilo hned několik zdrojů. 

[chooze:article;value:497146]

"K nežádoucímu chování člena delegace skutečně došlo, přičemž po výzvě kapitána přes interkom došlo k nápravě a v kouření už dále nepokračoval," potvrdil mluvčí Armády ČR Ivo Zelinka. Bendovo chování měl tak nakonec zarazit právě až kapitán letadla. Ten poslance upozornil, že pokud nepřestane kouřit, bude letadlo nuceno nouzově přistát.

​To, že kapitán upozorňoval na nevhodné chování někoho z pasažérů, potvrdil i reportér TV Nova Marek Bruna, který delegaci na Tchaj-wan doprovázel. "Já jsem byl na palubě toho letu a během cesty z Vietnamu pilot řekl do vysílačky, že má podezření, že někdo na palubě letadla kouří a že pokud to podezření bude dál přetrvávat, tak budeme muset nouzově přistát," řekl.

Někteří poslanci Bendovo chování odsoudili. "Já jsem přesvědčen, že by všichni, a tím více poslanci, měli dodržovat bezpečnostní předpisy, které jsou na palubě jakéhokoli letadla. Takže je to odsouzeníhodné," okomentoval Radim Fiala (SPD).

[chooze:article;value:500411]

"Já myslím, že daleko zásadnější je, co se během té desetidenní cesty podařilo dohodnout," uvedl předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Marek Výborný. Jenže jediným politikem, který mohl na palubě vládního speciálu kdy beztrestně kouřit, byl bývalý prezident Miloš Zeman. Na něj se totiž jako na vrchního velitele ozbrojených sil zákaz nevztahoval.

K přešlapu se dnes nechtěla vyjádřila ani Markéta Pekarová Adamová. Právě ta se při březnové návštěvě Tchaj-wanu sešla s tamní prezidentkou Cchaj Jing-wen. V tamním parlamentu pak mluvila o paralelách mezi českými a tchajwanskými dějinami a nejisté svobodě. Z návštěvy si odvezla nejvyšší ocenění tchajwanského parlamentu.

Poslanci budou jednat o mzdách pedagogických pracovníků:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.