Poslankyně řeší rozvodovou reformu: Proces je potřeba zjednodušit, tvrdí

Konsolidační balíček se teprve tvoří a v gesci ho má ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS), Starostové a nezávislí přitom přišli s vlastním návrhem, který je mnohem ambicióznější. "To se mi samozřejmě nelíbí, ale rozumím tomu. Každý k tomu má svůj názor a potřebu se vyjádřit. Jako politici chce mnoho z nás ukázat, že to byl náš skvělý nápad," nastínila Eva Decroix s tím, že Starostové tím chtějí sbírat body.

"Nemyslím si, že to je správné vůči občanům, protože pak mohou být zmateni právě tím, že zaznívají různé informace. O to více, když zaznívají informace, které jsou v rozporu s tím, co jsme slíbili. Já jsem šla do voleb v dresu nějaké barvy s nějakým slibem, jeden z nich byl, že nebudu zvyšovat nějaké daně. Já rozumím, že se situace mohla změnit, ale asi ne tolik," popsala svůj pohled první místopředsedkyně poslaneckého klubu ODS.

[chooze:article;value:497215]

​Místopředsedkyně momentálně pracuje na rozvodové reformě. "Mnoho let jsem fungovala jako rodinná právnička a vím, že se ten systém zadrhává v tom smyslu, že je příliš robustní, a to například v případě, že jsou manželé schopní se domluvit. Musí procházet procedurou, která stojí na opatrovnickém řízení, poté musí projít rozvodové řízení a vše to trvá dlouho. V okamžiku, kdy jsou na všem domluvení, tak není potřeba, aby to trvalo půl roku, nebo i déle," zmínila Decroix. 

Podle ní je pořád nutné zachovat autoritu soudu. "Zároveň ale pokud lidé přijdou s pevným přesvědčením, že už chtějí být od sebe, tak by v tom okamžiku už stát neměl klást další překážky řízení. Bylo by správné, aby dohodnutí rozvádějící se rodiče mohli přijít k soudu jen jednou a soud nejen upravil poměry dětí, ale aby pár i rozvedl," doplnila.

"Někdy je možné, že čím víc se do toho bude vrtat, tím horší ten proces je, a je možné, že se ti lidé rozejdou nejen jako partneři, ale rozhádají se i jako rodiče. Opatrovnická justice se má snažit o to, aby byť se rozpadl ten manželský vztah, aby i nadále rodiče zůstávali rodiči, kteří jsou schopní se domluvit," míní místopředsedkyně ODS. 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.