Poslední chvíle Yvonne Přenosilové. Zdlouhavá nemoc ji srazila na kolena

V pondělí odpoledne Česko zasáhla zpráva o smrti zpěvačky a moderátorky Yvonne Přenosilové. Legendu popmusic 60. let a dlouholetou členku redakce Rádia Svobodná Evropa už delší dobu trápilo zdraví.

"Ona měla dost zdravotních problémů, včetně onkologických onemocnění. Zpěváci z té její éry, třeba Milan Drobný, kteří dodnes vystupují, se ji snažili dostat na pódium, aby někde zazpívala s nimi, ale ona už nechtěla. Poslední roky se zkrátka necítila dobře a čas trávila hlavně ve svém bytě na Vinohradech," řekl TN.cz publicista Václav Svoboda.

To potvrzuje také blízká kamarádka, sousedka a někdejší kolegyně Přenosilové ze Svobodné Evropy Hana Vejvodová. "Měla špatnou imunitu, a potom, asi dva roky zpátky, jí našli nález na plicích. Chodila pak různě na CT a ozařování. Vyrážely jsme spolu na procházky, to jí dělalo dobře," řekla pro TN.cz.

[chooze:article;value:521875]

V posledních dnech se však stav Přenosilové výrazně zhoršil. "Minulý týden ale byla velmi slabá. Už neměla sílu někam jít a věčně jen seděla na gauči. Řekla jsem jí: 'Yvo, takhle to nejde, nemůžeš takhle sedět doma, nebo už se z toho gauče nezvedneš.' V neděli se pohybovala už jen velmi stěží, spíš ležela, takže jsem jí zavolala záchranku," vzpomínala na těžké chvíle Vejvodová.

Yvonne Přenosilovou sanitka převezla do vinohradské nemocnice v neděli večer. Lékaři už jí ale nedokázali pomoci. "V pondělí odpoledne mi zavolal pan doktor z nemocnice a řekl mi, že ve 13:30 zemřela," dodala Vejvodová s tím, že podle lékařů byl příčinou smrti právě na nádor plicích spolu s infekcí – kombinace, kterou zpěvaččino tělo už zkrátka nezvládlo.

Samotná nemocnice se nechtěla ke zpěvaččině úmrtí příliš vyjadřovat. "Můžeme potvrdit, že u nás v pondělí po těžké nemoci zemřela paní Yvonne Přenosilová. Více komentovat nebudeme, nejsme oprávněni. Pozůstalým bychom rádi vyjádřili hlubokou soustrast," sdělila pouze redakci mluvčí zdravotnického zařízení Tereza Romanová.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.