Poslední den Zemana v úřadu prezidenta. Připomeňte si jeho nejslavnější výroky

Uběhlo už deset let od chvíle, kdy Miloš Zeman ve Vladislavském sále Pražského hradu sliboval věrnost České republice. Přesně 8. května 2013 se stal třetím českým prezidentem a současně první hlavou státu zvolenou v přímé volbě. O pět let později v něj vložili Češi důvěru znovu.

Na Hradě tak Zeman strávil dvě funkční období a za tu dobu na sebe dokázal strhnout pozornost hned několikrát. Některé jeho výroky byly úsměvné, jiné budily rozruch i na mezinárodní scéně. Níže najdete některé z nich.

Alláhu akbar (2013)

Hned v roce 2013 k sobě Zeman dokázal upoutat mezinárodní pozornost, když odpovídal německé novinářce z RTL na otázku ohledně možné pomoci pro dvě Češky unesené v Pákistánu. "Kdybych vám řekl, jaký způsob pomoci to bude, byla by to právě ta informace pro Tálibán nebo Al-Káidu. Jste agentka Tálibánu nebo Al-Káidy? Alláhu akbar," pronesl tehdy Zeman.

Zrádný schůdek a popelníček (2013)

"Kdybyste mi dali informaci o tom, že je tam schod, což jste mi nedali, tak bych málem, ale málem, neupadl. Naštěstí jsem se zachránil sám. Děkuji všem, co jste mi nepomohli," kritizoval Zeman svou ochranku krátce po zvolení do úřadu, když přehlédl schod při návštěvě České televize. "Kde máme popelníček?" ptal se vzápětí, když se posadil do křesla.

[chooze:article;value:493459]

Zeman na vyučování v Číně (2014)

Rozruch vzbudilo i vysvětlení Zemana, proč v roce 2014 navštívil Peking. "Nepoučujeme o tržním hospodářství či o lidských právech. Naopak se snažíme se poučit. A já jsem v Číně, abych se učil, jak zvýšit ekonomický růst a jak stabilizovat společnost," pronesl.

Kun** sem, kun** tam (2014)

"Víte, co je to pussy v angličtině? Kun**. Takže s prominutím, v textech této skupiny je kun** sem, kun** tam. Opravdu dokonalý případ politického vězně jako vyšitej," prohlásil prezident v živém vysílání pořadu Hovory z Lán na vlnách Českého rozhlasu o ruské skupině Pussy Riot. A tím vulgarismy nekončily. Zeman například prohlásil, že vláda zkur**** služební zákon.

Nebojím se vás (2014)

"Nebojím se vás, stejně jako jsem se nebál před 25 lety," pronesl Zeman na Albertově před stovkami odpůrců. "Nevím, kdo z vás na Národní třídě byl, já ano. A je zbabělost od těch, kdo tam nebyli, aby teď přišli a házeli vajíčka nebo jiné předměty," dodal.

Zákrok na Národní třídě (2014)

"Každý, kdo někdy chodil na protistátní demonstrace, ví, že ho občas majzli obuškem. A to ještě ti dědci z Lidových milic, když dostali povel 'obušky k nasazení připravit', tak si je dali takhle na prsa a rozběhli se a my jsme jim utekli. Přátelé, nebyla to žádná krvavá řež, nebyl to žádný nestandardní masakr, byla to jedna z x demonstrací," prohlásil Zeman k policejnímu zákroku na Národní třídě 17. listopadu 1989.

[chooze:article;value:493320]

Kauza Peroutka (2015)

"Jeden z největších českých novinářů Ferdinand Peroutka uveřejnil v prestižním časopise Přítomnost článek s titulkem Hitler je gentleman. Tentýž novinář po Mnichovské dohodě napsal: 'Nemůžeme-li zpívat s anděly, musíme výti s vlky'," pronesl Zeman při projevu a odstartoval tak kauzu Peroutka. Ta se táhla několik let. Zeman ani jeho pobočníci však zmiňovaný článek po výzvě Peroutkovy vnučky nenašli. Soud tak později nařídil, aby se prezident za výrok omluvil.

Smrt abstinentům a vegetariánům (2015)

"Smrt abstinentům a vegetariánům," zvolal Zeman na Pražském hradě při přípitku s vítězi soutěže Salon vín a postaral se tak o pořádný rozruch. Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček později vysvětloval, že prezidentova slova cílila na Adolfa Hitlera, který byl rovněž abstinent a vegetarián.

Sobotka a kalašnikov (2016)

Na mítinku v Tišnově u Brna se Zemana jeden z občanů zeptal, jak by se šlo zbavit tehdejšího premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD). "Chcete-li se zbavit jakéhokoli politika, prezidenta nevyjímaje, je k tomu jediná demokratická cesta – a to jsou svobodné volby, které v daném případě budou za rok. Vypadáte mladě, takže roku 2017 se zcela určitě dožijete. A pak existuje nedemokratická cesta – a ta se jmenuje kalašnikov," navrhnul prezident.

Skončíte jako Hitler (2016)

"Ochutnal jste v životě dobře vyladěnou slivovici, byl jste někdy v moravském sklípku, kde hraje cimbálovka a dají vám z koštýře skvělé víno, které zajíte špekem? Pokud ne, přišel jste o hodně a skončíte jako Hitler," prohlásil v roce 2016 Zeman při návštěvě Libereckého kraje, kde diskutoval se studenty.

Dále doporučil, aby studenti hledali hodnotové vzory nikoli v libůstkách jednotlivých politiků, ale v jejich činech. "Adolf Hitler byl vegetarián, nekuřák, abstinent a ani s jeho sexuálním životem nebylo všechno v pořádku. Churchill vykouřil denně osm těžkých doutníků, vypil lahev whisky a tři lahve šampaňského a vyhrál druhou světovou válku. Abstinent Hitler ji prohrál," dodal.

[chooze:article;value:491400]

Likvidace novinářů (2017)

"Jsou tu další novináři? Novinářů je moc, měli by se likvidovat," řekl Zeman v Pekingu ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi. Ten reagoval, že není potřeba je hned likvidovat, ale lze je omezit.

Červené trenýrky (2018)

V roce 2018 Zeman obřadně spálil obří červené trenýrky, které místo standarty nad Pražský hrad vyvěsila skupina Ztohoven. "Čas spodního prádla v politice skončil. Abych tento názor zdokumentoval, rozhodl jsem se, že červené trenýrky spálíme a uděláme happening neboli autodafé," uvedl při této příležitosti prezident.

Blboun nejapný (2018)

"Jsem přesvědčen, že inteligence českých novinářů je někdy na úrovni blbouna nejapného, což byl tvor žijící na Madagaskaru, ale byl právem vyhuben. České novináře se zatím vyhubit nepodařilo," trefoval se Zeman do novinářů. Zmiňoval přitom ptáka, který nežil na Madagaskaru, ale na Mauriciu.

Romové netrpěli (2018)

"Na rozdíl od jiných Romové za komunismu zase tak moc netrpěli," prohlásil Zeman v roce 2018 ve volební místnosti.

Čučkaři (2018)

Slovem označujícím neschopné lidi, zbabělce či šmíráky označil Zeman zpravodajce z Bezpečnostní informační služby (BIS). "Jsou to čučkaři. Protože tam, kde mají najít teroristu, a on opravdu existoval, a ostatně i Národní centrála pro odhalování organizovaného zločinu říká, že u nás jsou teroristé, tam ho nenašla," prohlásil. Narážel tak na případ Samera Shehadeha, který byl po útěku z Česka dopaden v Jordánsku a následně skončil v Česku ve vazbě. O Shehadeha se měly tajné služby zajímat v souvislosti s jeho výzvami muslimům, aby se neúčastnili bohoslužeb proti terorismu.

Transgender (2021)

"Dovedu pochopit homosexuály, lesbičky a tak dále. Ale víte, koho vůbec nechápu? To jsou ti transgender," uvedl Zeman. Pokud si podle prezidenta někdo nechá operativně změnit pohlaví, tak se "dopouští trestného činu sebepoškozování", protože "každý operační zákrok je rizikem". "Tihleti transgender jsou mi opravdu bytostně odporní," zdůraznil Zeman.

[chooze:article;value:489829]

Pozvěte hyeny (2021)

Před začátkem jmenování Petra Arenbergera novým ministrem zdravotnictví dal prezident Zeman pokyn, že může ceremoniál začít, slovy: "Pozvěte hyeny." Novináři totiž do sálu mohli vstoupit až ve chvíli, kdy hlava státu seděla a vše bylo připraveno.

Válka nebude (2022)

"Rusové nejsou blázni, aby se pouštěli do operace, která jim přinese více škody než užitku. Pokud jde o americké tajné služby, je to jejich třetí blamáž," prohlásil Zeman v rozhovoru týden před tím, než začala válka na Ukrajině.

Pohlaví jsem zjistil dvě (2022)

Prezident loni v červnu uvedl, že by vetoval zákon, který by umožnil uzavírat manželství lidem stejného pohlaví. Naopak by podpořil ústavní novelu, která by jasně definovala manželství jako svazek muže a ženy. "Rodina je od slova rodit. Zatím jsem si nevšiml, že by ve stejnopohlavních párech k rození dětí docházelo," prohlásil. Vyslovil se v té souvislosti i proti "genderovému tvrzení, že je u nás 90 pohlaví". "Já jsem, třebaže jsem počítal velmi pečlivě, zatím zjistil pohlaví pouze dvě. A u toho zřejmě do konce svého života zůstanu," dodal.

Sbohem a šáteček (2022)

"Je čas se rozloučit, jak jinak než slovy básníka: 'A kdybychom se víckrát neviděli, bylo to krásné a bylo toho dost. Sbohem a šáteček'," zakončil Zeman své poslední vánoční poselství v úřadu prezidenta.

Další výroky a bonmoty Zemana

Miloše Zemana provázejí bonmoty nejen posledních deset let, ale prakticky celou jeho politickou kariéru. Tyto patří mezi nejoblíbenější:

  • "Můj vztah k zelenině je veskrze pozitivní. Žádám ovšem, aby mezi mne a ji byl vsunut transformační mezičlánek, který se jmenuje prase."
  • "Po ledvinové kolice mi lékaři nařídili hodně pít. Naštěstí ale neřekli co, takže kombinuji víno a pivo."
  • "Tabák je prevence proti Alzheimerovi a Parkinsonovi. Na rakovinu plic totiž umřete dřív, než dostanete tyto choroby."
  • "Navštivte půvabnou pražskou čtvrť, která se jmenuje Bohnice, a nechte se tam, sakra, do konce svého funkčního období hospitalizovat."
  • "Moje žena, když mě občas hladí pod bradou, případně pod druhou a třetí bradou, tak u toho zálibně říká, že podbradek je nejlepší studený. Ale já ho mám rád teplý."
  • "Pokud po mně chcete házet vajíčka, házejte i rajčata, občas přihoďte nějakou tu klobásku a lečo si už udělám sám."

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.