Poslední dny do eurovoleb: Češi a Italové tvoří v Evropské unii výjimku

Volby do Evropského parlamentu začínají tento týden ve čtvrtek. "Pokud jste občanem Evropské unie, máte právo volit v těchto volbách spolu s dalšími 360 miliony Evropanů," uvedla EU na svých stránkách. Volit se bude celkem 720 europoslanců.

Drtivá většina členských zemí volí v neděli. Jako první ale začínají ve čtvrtek Nizozemci, volební místnosti se tam otvírají v 7:30, volí se do 21:00. Následují Češi a Irové, kteří volí v pátek, v Česku se pak volí ještě v sobotu. Česko a Itálie jsou jediné dvě země, kde se volí ve dva dny. V Itálii se zavírají volební místnosti jako poslední v neděli ve 23:00.

V České republice se volební místnosti otevírají v pátek ve 14:00 a je možné volit do 22:00. V sobotu pak můžete volební místnosti navštívit od 8:00 do 14:00.

V celkem pěti zemích, v Řecku, na řecké části Kypru, v Belgii, Lucembursku a Bulharsku, platí povinnost se k volbám dostavit. Ne ve všech zemích je ale tato povinnost vymáhána.

[chooze:article;value:554187]

​Do doby, než jsou volební místnosti ve všech členských zemí uzavřené, není možné zveřejňovat žádné výsledky voleb v žádné ze členských zemí. Okolo nedělních 18:15 se ale mohou zveřejňovat odhady výsledků voleb v jednotlivých zemích, mezi 20:15 a 20:30 by mohla být známá předběžná podoba nového Evropského parlamentu.

První výsledky voleb se mohou podle odhadů objevit mezi 23:15 až 23:30. Český statistický úřad má v neděli od 23:00 připravenou tiskovou konferenci.

Volební zpravodajství na TV Nova budete moci sledovat od 23:00 jako součást pořadu Střepiny, moderovat je bude Bára Divišová.

Veškeré informace a data k eurovolbám 2024 a volebním preferencím najdete zde na TN.cz.  

Jak budou vypadat poslední dny kampaně, rozebral v pondělí politolog Jan Herzmann:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.