Poslední dny pro přihlášení k paušální dani. Spočítejte si, zda se vám vyplatí

V rámci paušálního režimu platí osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) měsíční paušální zálohy namísto zálohy na daň z příjmů a pojistného na důchodové a zdravotní pojištění.

"Zpozornět by měli paušalisté, kteří letos překročili hranici ročních příjmů jimi zvoleného pásma. Pokud nechtějí podat daňové přiznání, a tedy stále chtějí za rok 2023 platit paušální daň, i když ve vyšším pásmu, musí finančnímu úřadu doručit do 10. ledna oznámení o změně pásma a doplatit rozdíl v paušálních zálohách za celý rok. Neučiní-li tak, budou zároveň z paušálního režimu vyřazeni a příští rok budou standardně podávat daňové přiznání," upozornila generální ředitelka Finanční správy ČR Simona Hornochová.

[chooze:article;value:535103]

Živnostníci se mohou k paušální dani přihlašovat, vystoupit z ní nebo změnit její pásmo do 10. ledna 2024. Příslušné oznámení lze úřadu doručit buď elektronicky, poštou či osobně na podatelnu. "Má-li živnostník zpřístupněnou datovou schránku, musí oznámení o vstupu ze zákona doručit výhradně elektronicky," uvedl úřad.

Podnikatelé, kteří už byli v předchozím roce v paušálním režimu a neplánují z něj vystoupit nebo měnit pásmo a budou i nadále splňovat podmínky, oznámení podávat nemusí.

Spočítejte si, zda se vám paušální daň vyplatí:

Zdroj: Finmag.cz - Vyplatí se paušální daň?

Zpozornět však musí také ti, kteří limity nepřekročili. Od nového roku se totiž zvýšila měsíční záloha. Je proto nutné upravit bankovní příkazy. "Zálohy se platí vždy do 20. dne kalendářního měsíce, lze je předplatit na několik měsíců či dokonce celý rok dopředu," doplnila správa.

Rozdělení do tří pásem pak zůstává i pro příští rok dáno primárně podle výše příjmů a druhu vykonávané samostatné činnosti, respektive uplatnitelného výdajového paušálu. Bližší informace jsou dostupné na webu Finanční správy ČR. Právě tam lidé také naleznou všechny potřebné formuláře.

Podmínkou pro vstup do paušálního režimu je být OSVČ, neplátce daně z přidané hodnoty (DPH) s ročními příjmy do dvou milionů korun. Nutné je také nemít příjmy ze závislé činnosti s výjimkou těch, z nichž je daň vybírána srážkou. Současně dotyčný živnostník nesmí být dlužníkem, vůči kterému bylo zahájeno insolvenční řízení.

Každý podnikatel si však musí důkladně propočítat, zda se mu paušální daň vůbec vyplatí. Pokud se k ní totiž přihlásí, nemůže následně čerpat například různé bonusy nebo slevy.

Úsporný balíček nejvíce dopadne na podnikatele. Více se dozvíte v následující reportáži (10/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.