Poslední letní bouřky tohoto roku. Proháněly se hlavně na Moravě

"Na Moravě a ve Slezsku se vyskytují slabší konvektivní přeháňky, a dokonce i slabé bouřky," oznámil na sociální síti X Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). "Limituje je ale množství energie a vertikálně nejsou příliš vyvinuté. Proto i blesková aktivita je velmi nízká," dodali meteorologové.

Slabé bouřky vznikly například na Brněnsku. Největším rizikem by vydatný déšť. Vytvářet by mohly i tromby. V bouřkách mohl zesilovat i vítr. Počasí ale nebylo nijak extrémní. ČHMÚ ani nevydal výstrahu.

[chooze:article;value:522111]

Letošní astronomické léto přineslo celkem 38 dnů s bouřkou plus pátek, z toho šest v červnu, 17 v červenci, 12 v srpnu a s pátkem čtyři v září. Bohaté bylo na vznik supercel. Hlavně během srpna zasáhly velmi silné bouřky hned několik krajských měst. Přívalové deště způsobily velké škody v Karlových Varech a Českých Budějovicích. Silný vítr pak lámal stromy například v Brně.

Nejsilnější bouřková událost se vyskytla 26. srpna, a to nejen za celé letošní léto, ale za posledních deset let. U všech těchto událostí byli Lovci bouřek a divákům aktuální informace nabízeli v přímém přenosu ve vysílání TN Live.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.