Poslední možnost přihlásit se o pozemky po předcích. Stát hledá vlastníky

V Česku jsou statisíce nemovitostí s nedostatečně identifikovanými vlastníky. Pokud se o ně lidé nepřihlásí do konce roku, uběhne lhůta daná novým občanským zákoníkem a majetek přejde na stát, upozornil ÚZSVM na svém webu.

Většinou se jedná o ornou půdu, cesty, lesní pozemky či travní porosty. Na seznamech jsou ale také rodinné a bytové domy, chaty nebo garáže.

Za nemožnost identifikace vlastníka může situace před rokem 1989, kdy se katastr řádně neudržoval. U některých pozemků tak nejsou vlastníci vůbec zapsaní, u jiných zase zápis neumožňuje dostatečnou identifikaci.

[chooze:article;value:488125]

ÚZSVM pomohl najít vlastníky už desetitisíců nemovitostí. Nejčastěji se znovu zahajuje dědické řízení s lidmi, jejichž předci pozemek vlastnili. Jde celkem o 60 procent případů.

Na webových stránkách zveřejňuje ÚZSVM dvakrát ročně seznam nemovitostí, u kterých vlastník není známý. Ten najdete ZDE. "Doporučuji, abyste se do tohoto seznamu podívali, zda náhodou vám nebo vašim předkům nepatří nějaká nemovitost," vzkázala generální ředitelka ÚZSVM Kateřina Arajmu.

Úřad také v dokumentu vysvětlil, jak se o majetek přihlásit. Pokud vznášíte nárok na vlastnictví, musíte katastrálnímu úřadu předložit listiny, které se bud týkají osob (rodné listy, oddací listy, úmrtní listy, rozhodnutí z dědických řízení atd.), nebo nemovitostí (kupní smlouvy, směnné smlouvy nebo výpisy z dřívějších pozemkových evidencí).

Potřebné doklady můžete najít v archivech na obecních úřadech a matrikách. Jestli katastrální úřad neuzná předložené listiny za dostatečné, či nejsou vůbec k dispozici, lze se obrátit na soud s žalobou na určení vlastnictví. Úřad ale doporučuje si na to najmout advokáta.

[chooze:article;value:420381]

ÚZSVM sice nemůže pomoci s hledáním předků, pracoviště v území, kde se nemovitost nachází, ale může poradit, které doklady hledat a kde. Při hlášení o nemovitost je potřeba počítat s poplatky katastrálnímu úřadu i platbou daně z nemovitých věcí.

Úřad se na svém webu pochlubil například příběhem muže, který koupil třetinu rodinného domu v Hodoníně a chtěl zjistit, kdo byly další dvě spolumajitelky. Jednu se podařilo vypátrat po měsíci. Druhá se ale v roce 1909 přestěhovala na druhý konec Česka. Díky pečlivému matrikáři, který zapsal její novou adresu, se ale podařilo zjistit, o koho šlo. V obou případech tak začalo dodatečné dědické řízení.

Přihlásit se tedy lidé mohou například o rodinný dům v Horních Počernicích (č. p. 2235, na parcele 705/5). Vlastníci ale nejsou známí u desetitisíců nemovitostí po celé republice.

[chooze:gallery;value:30531]

Mezi Čechy je obrovský zájem o koupi pozemků v zahrádkářských koloniích (4/2022):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.