Poslední rozloučení s Benediktem XVI. Do Vatikánu dorazily tisíce lidí

Premiéři, králové, prezidenti, politici i duchovní se zúčastnili čtvrtečního pohřbu bývalého papeže Benedikta XVI. "Rád bych vzdal hold Benediktu XVI. Byl to velký učitel víry. Jeho bystré a jemné myšlení bylo vždy církevní, vždy nás chtěl doprovázet při setkání s Ježíšem," zavzpomínal na svého předchůdce v úřadu papež František.

Ten také celou ceremonii, které se zúčastnily více než čtyři stovky biskupů a čtyři tisíce kněží, vedl. Hlavní části ceremoniálu, tedy mše svaté, se ujal italský kardinál Giovanni Battista Re. V rozhlase či televizi si ji pustily miliony lidí po celém světě. Na místě mělo podle Vatikánu být až 600 novinářů a více než 135 tisíc věřících z celého světa.

"Benedikt pocházel z Bavorska, stejně jako my. Jsme katolíci. Proto jsme sem přišli," řekl jeden z přítomných. "Byli jsme hrdí na to, že papež pochází z Bavorska, že je jedním z nás," dodal další.

[chooze:article;value:482239]

Závěrečnou modlitbu pronesl papež František. Před 11. hodinou zamířila rakev se zesnulým papežem Benediktem XVI. do útrob chrámu sv. Petra, kde následně proběhla neveřejná část obřadu a uložení mrtvého k poslednímu odpočinku.

​Benedikt zemřel na Silvestra ve Vatikánu v 95 letech. Byl to jediný papež v novodobé historii, který dobrovolně abdikoval kvůli špatnému zdraví.

[chooze:article;value:481983]

Do středeční 19. hodiny se mohla veřejnost rozloučit s Benediktem XVI. v bazilice svatého Petra. Pak jeho tělo spočinulo v rakvi z cypřišového dřeva a vložili k němu i medaile a mince ražené v době, kdy byl v úřadu, a mnoho dalších symbolických předmětů.

I lidé z Česka měli ve středu možnost rozloučit se s bývalým papežem. Od šesti hodin se konala zádušní mše v katedrále sv. Víta na Pražském hradě.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.