Poslední šance k přiznání daně z nemovitosti. Letos se týká více lidí

Nutnost podat přiznání k dani z nemovitosti se týká jak lidí, kteří nově nabyli nemovitost nebo pozemek, tak i těch, kteří tuto daň dříve neplatili. A těch může být až 100 tisíc. Může za to novela zákona, která přináší více než 40 změn.

Nově musí daň z nemovitosti platit například i ti, co mají pozemky ve svém užívání od Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) nebo od Státního pozemkového fondu, za které to v minulosti dělaly právě tyto dvě instituce. Jde hlavně o zahrady, pole nebo lesy.

Stejně tak nově platí vyšší daň a podávají daňové přiznání i ti, co v garáži neparkovali auto a vykazovali ji jako kůlnu. Povinnost mají i ti, kteří loni například darovali byt či pozemek svým dětem anebo tyto nemovitosti prodali.

[chooze:article;value:538510]

Naopak osvobodit se od daně může nové každý, kdo vlastní budovu, v níž je provozována dětská skupina, nebo vlastní pozemek v národním parku. V obou případech ale musí podat změněné daňové přiznání.

Daňové přiznání můžete podat na finančním úřadě tak, že vyplníte osmistránkový formulář, jehož vyplnění není ale vůbec jednoduché. A proto zvažte pomoc daňového poradce. Druhou možností je podat daňové přiznání elektronicky na portálu Finanční správy Moje daně. Při nedodržení termínu přicházejí na řadu sankce. Na zapomnětlivého daňového poplatníka čeká pokuta v minimální výši 500 korun.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.