Poslední šance na odškodnění. Peníze za covid nejsou jen pro zdravotníky

Desítky tisíc až miliony korun. Tolik mohou získat pracovníci ve školství i další zaměstnanci, pokud prokáží, že se covidem nakazili při výkonu práce. O jednom takovém případu nyní informovala advokátní kancelář Holubová advokáti.

Pro pozůstalé po učitelce v mateřské školce, která se nakazila při výkonu práce, se podařilo získat několikamilionové odškodné. Nicméně odškodné se netýká jen případů úmrtí. Učitelé a pracovníci ve školství patří mezi skupinu povolání, která byla jedna z nejvíce zasažených covidem.

O data již dříve požádal Ústav zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) prezident Pedagogické komory Radek Sárközi. K 14. únoru 2021 se covidem nakazilo 34 133 pracovníků ve školství, 609 jich skončilo v nemocnici a 18 jich zemřelo. Asi 75 procent z celkového počtu se podle údajů pravděpodobně nakazilo na pracovišti. O odškodnění ale zatím zažádala jen hrstka učitelů.

Žádost o odškodnění

Podle kanceláře Holubová advokáti je pro ně právě teď nejvyšší čas žádost o odškodnění začít řešit. "Měli by tak učinit nejpozději do konce března. O odškodnění lze sice zažádat tři roky zpětně, ale z naší zkušenosti vyplývá, že celý proces odškodňování (od opatření podkladů přes podání žádosti až po její vyřízení) může trvat téměř celý rok, tedy je potřeba podat to nyní," uvedla advokátní kancelář Holubová advokáti.

Proces totiž není úplně jednoduchý. Advokátka Alice Kubů Frýbová z Holubová advokáti nastínila postup, jak to u nich chodí. "Učitele, vychovatele nebo třeba asistenta pedagoga bychom požádali, aby nám do e-mailu popsal, kdy onemocněl, jak onemocnění probíhalo a zda se stále léčí s následky covidu. Také chceme, aby nám zaslal zdravotní dokumentaci, kterou má k dispozici. Pak si s ním domluvíme úvodní schůzku. Během této schůzky posoudíme, zda by učitel mohl odškodnění získat a v jaké výši," popsala.

Pokud se učitel či jiný pracovník s advokátkou domluví, že do toho půjde, je potřeba získat zbytek zdravotní dokumentace. Ta se následně předá lékařskému středisku, které může uznávat nemoci z povolání.

Tam klienta vyšetří a posoudí jeho zdravotní následky. Pak do místa pracoviště, tedy pravděpodobně do školy, přijde hygiena. "Hygienická stanice posuzuje, zda byla u daného učitele v inkubační době zvýšená pravděpodobnost nákazy covidem oproti tomu, kdyby pracoval například v kanceláři. Každý případ se tak posuzuje individuálně, nicméně podle nás je obecně práce s dětmi z hlediska covidu riziková," okomentovala Kubů Frýbová.

Po šetření hygieny pak lékařské středisko vydá posudek o buď uznání, nebo neuznání nemoci z povolání. "Nakonec přichází na řadu kolečko komunikace mezi učitelem, zaměstnavatelem a pojišťovnou. Tady je třeba specifikovat a doložit podklady pro výpočet nejrůznějších nároků. Nakonec pojišťovna vyplatí odškodnění přímo poškozenému zaměstnanci," uzavřela Kubů Frýbová.

[chooze:article;value:496671]

Na kolik to vyjde

Advokátní kancelář své služby nabízí za hodinové sazby nebo snížené hodinové sazby a podíl úspěchu na věci. "Pohybujeme se obvykle v rámci několika desetitisíců korun a v případě tzv. success fee pak i výše nebo méně podle toho, zda a kolik peněz klient nakonec dostane. Proto se učitelům, kteří měli méně závažný průběh bez trvalých následků, nevyplatí, abychom za ně řešili odškodnění my. Cena našich služeb by byla prakticky stejně vysoká jako jejich odškodnění. Rádi jim však poradíme, jak si mohou celou záležitost zařídit sami," doplnila Kubů Frýbová.

Odškodnění, v tomto případě pro zdravotníky, řešila také advokátní kancelář Cikr. "Zastupovali jsme člověka, který zemřel na covid, podařilo se nám vymoci i nějaké plnění, protože to bylo zařazeno jako nemoc z povolání. Jednalo se o sestřičku, která se nakazila covidem v práci. Pokud se podaří prokázat, že to má spojitost s prací, tak potom vzniká nárok na výplatu z pracovního úrazu. Učitele jsme zatím nezastupovali, ale je to vlastně stejný mechanismus, je jedno, kdo je zaměstnavatelem," shrnul advokát Štěpán Ciprýn.

[chooze:article;value:426144]

Snaží se pomoci i profesní organizace

Pomoc s odškodněním učitelů nabízí také například Českomoravský odborový svaz pracovníků školství, Učitelská platforma a plánuje ji i Pedagogická komora.

Učitelská platforma má připravenou poradnu, kam mohou učitelé a pracovníci ve školství psát své dotazy nejenom ohledně odškodnění za covid. Platformě vypomáhá právě Alice Kubů Frýbová. Ta před rokem spolu s Michalem Kaderkou připravili video, kde se tématem odškodnění zabývali. Najdete jej pod titulkem článku.

"Zatím se k tomu chystáme. Obeslal jsem zdravotníky s dotazem, jakým způsobem to řešila lékařská komora a zdravotnické odbory, tak mi poslali návod. Učitelé se nás na to ptali, zasílají nám dotazy, takže na základě toho jsme se tím začali zabývat. Rádi bychom připravili nějaký manuál nebo postup, zveřejnili bychom jej v dubnu," řekl prezident Pedagogické komory Sárközi.

Odškodnění se netýká jen zdravotníků nebo učitelů. "Požádat o posouzení onemocnění pro účely posouzení nemoci z povolání může obecně každý zaměstnanec. Posouzení je vždy individuální. V případě, že je nemoc z povolání uznána, řeší se odškodnění," uvedlo ministerstvo zdravotnictví. Další informace k odškodnění najdete na těchto stránkách ministerstva.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.