Poslední šance na zaplacení. Čechům vyprší lhůta na důležitou daň

Loni úřady na dani z nemovitostí vybraly 12 miliard a 450 milionů korun. Letos ministerstvo financí očekává sumu téměř dvojnásobnou. Základní sazba daně se totiž zvýšila v průměru o 80 procent. Například u rodinného domu z dvou korun na 3,50 koruny za metr čtvereční.

Daň ale výrazně ovlivňuje také místní koeficient, kterým se výsledná suma násobí, a který si obce stanovují samy. Letos této možnosti využilo zhruba 1100 samospráv, tedy přibližně každá pátá obec. Nejvíce lidé za své nemovitosti zaplatí ve Zlíně. V některých částech města tam daň stoupla až o 700 procent.

[chooze:article;value:552732]

​Na zaplacení daně nebo její první splátky už zbývá pouze pátek. Výměr spolu s informacemi k platbě rozesílala Finanční správa lidem od poloviny dubna. Ti je obdrželi buďto poštou, datovou schránkou nebo emailem. Vůbec nejjednodušší je v mobilním bankovnictví naskenovat QR kód, který úřad k informacím přikládá. Daň ale můžete také zaplatit klasickým převodem nebo zajít na jakoukoli pobočku České pošty, kde můžete k úhradě využít také hotovost.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.