Poslední šance pro domácnosti! Odstartuje nová vlna kotlíkových dotací

Od 1. září 2024 bude zakázáno topit starými kotli na uhlí nebo dřevo, které nedosahují alespoň třetí emisní třídy. Podle ministerstva životního prostředí je v současné době v Česku potřeba vyměnit zhruba 150 tisíc neekologických kotlů.

Jejich majitelé tak mají poslední možnost získat na jejich výměnu finanční příspěvek. Resort totiž spouští další vlnu kotlíkových dotací a do krajů rozešle celkem 1,7 miliardy korun.

[chooze:article;value:496830]

"Základní podmínkou je, že k výměně došlo po 1. lednu 2021, žádosti mohou podávat senioři čerpající starobní důchod, invalidé ve 3. stupni invalidity či domácnosti, které čerpají příspěvek na bydlení. A kromě toho bude poskytována zálohově, takže domácnostem bude stačit mít naspořenou jen malou část vlastních prostředků. Předpokládáme, že si o dotaci na výměnu kotle zažádá zhruba 15 tisíc žadatelů," uvedl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Administrativou a vyplácením finanční podpory jsou pověřeny kraje. Ty by měly kotlíkové dotace vyhlásit do konce června a následně začít přijímat žádosti. "Některé kraje nám už avizovaly, že s příjmem žádostí nechtějí otálet a žádosti začnou přijímat během léta, aby domácnosti měly co nejvíce času na zrealizování výměny ještě před začátkem topné sezóny," sdělil ředitel Státního fondu životního prostředí ČR Petr Valdman.

Kdo může o kotlíkovou dotaci zažádat?

Kotlíková dotace je určená pro domácnosti s nízkými příjmy. Získat mohou až 95 % z výdajů na výměnu starého kotle. Zažádat může pouze vlastník nebo spoluvlastník nemovitosti. Dále pak člověk, který včetně všech členů jeho domácnosti pobírá ke dni podání žádosti o podporu starobní nebo invalidní důchod pro invalidy 3. stupně, či osoba, která v období mezi 1. lednem 2022 a dnem podání žádosti pobírala příspěvek na bydlení.

[chooze:article;value:487819]

Na co lze dotaci čerpat?

Příspěvek lze využít pouze na výměnu kotle na pevná paliva nesplňující třetí, čtvrtou a pátou emisní třídu za nový ekologický zdroj. Podporovány jsou kotle na biomasu s ruční dodávkou paliva, včetně akumulační nádrže (min. energetická třída A+ a parametry podle nařízení Komise EU č. 2015//1189), kotle na biomasu se samočinnou dodávkou paliva (min. energetická třída A+ a parametry podle nařízení Komise EU č. 2015//1189) a elektrická a plynová tepelná čerpadla (min. energetická třída A+ a parametry podle nařízení Komise EU č. 2015//1189)). Na tepelná čerpadla typu vzduch-vzduch se dotace nevyplácí.

Jak podat žádost?

Žádost bude možné podat na krajském úřadě, kde lidé mohou využít také odborné poradenství. Příjem pak chystají úřady spustit postupně od léta 2023. Více informací naleznete zde.

Které doklady jsou potřeba?

K samotnému formuláři žádosti o podporu je potřeba doložit i doklad o kontrole technického stavu a provozu původního zdroje tepla. Právě tak žadatel prokáže, že původní zdroj splňuje třídu kotle vhodnou k výměně.

Navíc je nutné přiložit také doklad prokazující vlastní vztah k nemovitosti, kde je nový zdroj tepla realizován, potvrzení o čerpání důchodu nebo příspěvku na bydlení a fotodokumentaci stávajícího kotle napojeného na otopnou soustavu a komínové těleso.

[chooze:article;value:497915]

Co je potřeba předložit po provedení výměny?

Lidé musí doložit účetní doklady (faktury, bankovní výpisy), fotodokumentaci nového kotle, doklad o instalaci a uvedení zdroje tepla do provozu, protokol o revizi spalinové cesty, zprávu o montáži a potvrzení o ekologické likvidaci starého kotle.

Další dotace

Nová zelená úsporám

Domácnosti, které nespadají do skupiny těch s nízkými příjmy, mohou požádat až o 50 % z výdajů na výměnu neekologického kotle z dotačního programu Nová zelená úsporám. Žádost si v tomto případě může podat každý bez prokazování výše příjmů. "Navíc má možnost výměnu kotle rovnou zkombinovat i s dalšími úspornými opatřeními, která výsledný úsporný efekt ještě zvýší," doplnil resort.

Nová zelená úsporám Light

Od podzimu roku 2022 ministerstvo spustilo podprogram Nová zelená úsporám Light. Příspěvek až ve výši 100 % výdajů je určený pro seniory a domácnosti s nižšími příjmy na rychlá a snadno realizovatelná energeticky úsporná opatření na rodinných domech.

Dešťovka

Lidé mohou využít také příspěvek z programu Dešťovka, který byl začleněn pod Novou zelenou úsporám. Cílem je motivovat vlastníky a stavebníky rodinných a bytových domů k udržitelnému a efektivnímu hospodaření s vodou a snížit množství odebírané pitné vody z povrchových a podzemních zdrojů. Z dotace lze pokrýt až 50 % výdajů například za sytém na využití zachycení srážkové vody na zalévání zahrady či pro splachování WC.

Zájem o dotaci z programu Nová zelená úsporám je velký. Více se dozvíte v následující reportáži:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.