Poslední šance vyzvednout si miliony! Peníze brzy propadnou státu

"K 24. 11. 2023 je evidováno 878 účastníků důchodového spoření, kteří si o své prostředky dosud nepožádali. Jedná se o nevyplacené prostředky v celkové výši 3 545 500 korun," řekla TN.cz mluvčí Generálního finančního ředitelství (GFŘ) Klára Křehlová.

Druhý pilíř důchodového spoření zavedla v roce 2013 vláda Petra Nečase (ODS). O tři roky později jej však nový kabinet zrušil. V roce 2017 pak byly nevypořádané úspory účastníků převedeny penzijními společnostmi na Finanční správu.

[chooze:article;value:530387]

Na to, aby se lidé o své peníze přihlásili, jim ale už moc času nezbývá. Zažádat mohou jen do konce roku 2023. "Nevyzvednuté prostředky budou po roce 2023 v souladu se zákonem převedeny do státního rozpočtu," upozornila správa.

"Většina účastníků má na účtech druhého pilíře u finančních úřadů uložené prostředky do 200 korun. Najdou se ale i případy přesahující 100 tisíc korun, propadnutí takové částky by jejich majitele po Novém roce mohlo určitě mrzet," myslí si generální ředitelka Finanční správy Simona Hornochová.

Pro vyplnění žádosti mohou lidé využít webovou aplikaci nebo vzorovou žádost, která je dostupná na stránkách správy.

Finanční úřad pak přeplatek následně vrátí do 30 dnů od podání žádosti. "Pokud si nejste jistí, zda úřad ve vašem případě takové prostředky eviduje, kontaktuje vaše územní pracoviště," vyzvala správa.

Seniory trápí samota i zdražování. Více se dozvíte v následující reportáži (9/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.