Poslední slušná sezona? Chorvaté se bojí, že překročili mez a odehnali turisty

Vysoké ceny v Chorvatsku vadí nejen Čechům. "Je to příliš drahé a s dovolenými v Chorvatsku končíme," řekl webu DNEVNIK.hr Mario z Rakouska. Mrzí ho to, protože si tamní pobřeží zamiloval. Příští rok ale radši vyrazí do Řecka či Egypta.

Kvůli vysokým cenám Chorvatsko zavrhli i další turisté. "Je to tak krásná země, ale bohužel se nevrátíme. Máme přátele, kteří mají karavan jako my, a už jsme jim psali, ať nejezdí," sdělila Anamari z Belgie. Té se dokonce omlouvala recepční autokempu za to, že jedna noc stojí v přepočtu asi 2 100 korun. 

[chooze:article;value:511007]

Chorvaté se tak obávají, že tato sezona je poslední, kdy zemi zaplaví velké množství turistů. "Letošek bude dobrý, nebude mimořádný jako ten minulý, to už vidíte, ale bude dobrý. Otázkou však je, jak přežijeme příští rok," avizoval pro stanici DNEVNIK prezident chorvatské Asociace cestovních kanceláří Boris Žgomba. 

Jeho slova potvrzuje i tamní reportérka Lina Dollarová. "Před vrcholem sezony se stále více stornují objednávky. Někteří turisté, se kterými jsem mluvila, říkali, že u nás končí s dovolenou a budou hledat levnější destinace," řekla.

Vysoké ceny šokovaly i Chorvata, který dlouhodobě žije v zahraničí a vrátil se s přáteli na dovolenou. Vybrali si ostrov Krk. Překvapily je vysoké ceny vody i například deodorantů, které jsou podle něj v Německu levnější.

[chooze:article;value:511620]

Nelíbilo se mu ani, že za slunečník a dvě lehátka dal 25 eur (asi 600 korun). Ještě více ho rozzuřilo, když zjistil, že v pátek a o víkendu stojí dokonce 30 eur (asi 700 korun). Navíc se za vše musí platit v hotovosti a neužil si ani klid na pláži, protože mu a přátelům neustále někdo prodával koblihy, kukuřici či výlet lodí.

"Naše skupina je složená z lidí řecké, americké, turecké a chorvatské národnosti a dohromady jsme se rozhodli, že na letní dovolenou do Chorvatska už nepojedeme," řekl portálu DANAS.hr. Moře je sice průzračné a čisté, takové je ale podle něj i v jiných zemích. "Chorvatsko prémiové v žádném případě není a nikdy nebude," dodal. 

"Jen apartmán bez ničeho stojí kolem 2 200 eur (asi 52 tisíc korun, pozn. red.). Před dvěma lety bych za něco podobného dal polovinu," postěžoval si Rakušan Mario, který mluvil s reportéry portálu DNEVNIK. 

[chooze:article;value:511466]

Nepotěšily ho ani ceny hranolků. Za malé balení dal v přepočtu asi 100 korun. "Je to hodně drahé, v Rakousku byste za malé hranolky dali možná 2,5 eura (asi 60 korun, pozn. red.)," poznamenal.

Vysoké ceny se ale týkají i dalších pochutin. Maria a Alex z Německa za zmrzlinu zaplatili společně v přepočtu asi 180 korun. Každý si dali dva kopečky. V Německu je kopeček stojí v přepočtu asi 35 korun. "Tady se jen podivujeme," prohlásili. 

Dopravní policie se chystá na léto. Pomáhat bude i turistům v Chorvatsku (6/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.