Pospíšil: Spor o Slovanskou epopej se blíží ke konci. V Praze uděláme holubníky

Umístění dvacítky velkoformátových obrazů se řeší už několik let. "Spor o Slovanskou epopej jsem zdědil po své předchůdkyni. Tam byl roční odklad, aby se strany dohodly a k dohodě nedošlo. My se teď snažíme v řádu několika týdnů urychleně tu dohodu najít. Já pořád říkám, že dohoda s rodinou Muchy je vždycky lepší než riskovat, jak ten spor dopadne," popsal Pospíšil.

Praha už spor jednou prohrála s vnukem Alfonse Muchy Johnem Muchou, obvodní soud řekl, že epopej nepatří Praze. "Já jako radní mám hlavní úkol zachovat epopej pro Prahu. Snažíme se domluvit kompromis a vypadá to, že se blížíme dohodě. Byly to týdny napjatých jednání, ale teď mám pocit, že pan Mucha se chce domluvit, stejně jako Praha se chce domluvit," pokračoval.

​Výsledkem dohody podle něj může být, že epopej zůstane Praze, pan Mucha a jeho příbuzní přestanou zpochybňovat vlastnictví Prahy. "Vedle toho budeme pak řešit otázky, co tedy s epopejí. Já doufám, že se dohodneme na umístění sbírky rodiny Mucha do nějakého veřejného prostoru v centru Prahy," doufá Pospíšil.

[chooze:article;value:465705]

Základní rysy dohody už jsou prý vyjednané. "Pan Mucha uzná, že epopej patří Praze a tomuto národu. Měla by pak dlouhodobě viset v novém objektu Savarin v podzemí v centru Prahy, pokud tam ten objekt vznikne. Ale pokud ne, tak to bude viset v Moravském Krumlově, kde to visí doteď," řekl Pospíšil.

S vystavením Muchova díla v novém objektu ale můžou mít problém jiní dědicové. Například vnučka Muchy Jarmila Mucha Plocková dopředu předesílá, že pokud bude v Praze epopej v podzemí, tak je připravená se soudit. Podle Pospíšila bude možná dohoda i s ní.

Pospíšil se mimo jiné začal starat i o pohodu zvířat v Praze. "Některá témata spojená se zvířaty se podceňují. Teď je taková móda v evropských městech, že budují holubníky. Cílem není jen holuby likvidovat, ale regulovat je třeba tím, že máte městské holubníky, kde ti holubi žijí, vy jim odebíráte vajíčka. Tím snižujete jejich populaci," nastínil, co má v plánu.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.