Moderní bydlení

Pošta školám zvyšuje náklady o desetitisíce. Ministerstvo slibuje změnu

Na Gymnázium Nad Štolou v Praze se letos přihlásilo k přijímacímu řízení přes 1 100 uchazečů. "Přijímali jsme, nebo budeme přijímat, ještě nejsou všichni přijati, 150 žáků. Přijímáme dvě třídy do prim, jednu třídu do šestiletého a jednu třídu do čtyřletého," sdělila ředitelka gymnázia Renata Schejbalová.

Těm, které gymnázium nepřijalo, musí rozeslat rozhodnutí o nepřijetí. To ale nejsou jediné výdaje. Ještě před samotnými přijímacími zkouškami musí škola uchazečům poslat i pozvánky. Každý rok tak škola zaplatí desetitisíce korun jen za doporučené dopisy. Letos už se částka vyšplhala nad 100 tisíc. 

[chooze:article;value:502663]

​"Celkově jsme na pozvánky a rozhodnutí o nepřijetí vynaložili 138 tisíc korun za poštovné, ale z toho ještě asi 180 rodičů udalo datovou schránku, takže těm jsme to posílali datovou schránkou," prozradila Schejbalová. 

Doporučený dopis v současné době stojí 62 korun. "Od 1. července podraží o 10 korun," uvedl mluvčí České pošty Matyáš Vitík.

Podobné výdaje se nevyhýbají ani základním školám. "My posíláme doporučeným dopisem rozhodnutí o nepřijetí, v našem případě jsou to jednotky tisíc. Rozhodnutí o přijetí jsme se po dohodě rozhodli předávat osobně," řekl televizi Nova ředitel ZŠ Pod Žvahovem Jan Horkel.

Za podobné peníze by přitom školy mohly třeba vymalovat celou školu. "Určitě bychom za ně mohli koupit jakékoliv pomůcky, vybavení školy, materiály pro učitele a spoustu dalších užitečných věcí," doplnil Horkel. 

[chooze:article;value:503355]

​Nejde ale jen o finanční stránku věci, do které musí školy kromě poštovného zahrnout i třeba papíry nebo barvy do tiskárny, ale také o administrativní zátěž pracovníků. Ministerstvo školství proto připravuje změnu. "V současné době diskutujeme o elektronizaci více agend včetně přijímacího řízení a tam by se dalo předpokládat, že by se to týkalo i doručování rozhodnutí," sdělila mluvčí ministerstva školství Aneta Lednová. 

"My jsme právě podávali ten návrh na tu elektronizaci přihlášek, kde počítáme s takzvanou prioritizací. To znamená, že by odpadlo podávání zápisového lístku. Žák by byl přijat na školu podle svých preferencí," vysvětlila Schejbalová. Konkrétní termín ani podoba elektronizace, kterou ministerstvo připravuje, ale ještě není známa.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.