Pošta zvyšuje mzdy. Zdražovat služby zatím ale nebudeme, tvrdí vedení

756 milionů korun. Přesně tolik loni prodělala Česká pošta. Tenhle hrozivý schodek je přitom o miliardu lepší než v roce 2022. Vedení pošty je prý s transformací, tedy uzavřením zhruba tří set poboček a propuštěním podobného počtu zaměstnanců, spokojeno.

"Hospodaření České pošty se dostalo na úroveň, kdy jsme tu firmu nějak provozně drželi nad hladinou. Ten výsledek je zhruba o miliardu lepší než byl plánovaný v roce 2023," řekl generální ředitel České pošty Miroslav Štěpán.

Poště se v loňském roce podařilo šetřit na provozních nákladech. Peníze ušetřila uzavřením poboček a díky obměně vozového parku i na pohonných hmotách meziročně 150 milionů korun.

[chooze:article;value:547490]

Cílem transformace je stabilizovat finanční situaci České pošty a dlouhodobě rozvíjet její služby. K ziskovému hospodaření by se následně měla dostat v roce 2026. "Za mě je pozitivní, že jsme navýšili mzdy o 5 %. Náš cíl je stabilizovat personální bázi ve firmě, protože bez stabilní personální základny nejste schopni dělat jakékoliv další transformační kroky," upřesnil generální ředitel Štěpán.

​Žádné další propouštění, uzavírání poboček a dokonce prý ani další zdražování služeb letos nehrozí. Od roku 2021 už ale obyčejné psaní zdražilo z 19 korun na dnešních 27. Vylepšit svou finanční situaci chce Česká pošta i prodejem nemovitostí, opětovně se třeba snaží prodat svoji hlavní budovu v pražské Jindřišské ulici, a to za 1,5 miliardy korun.

​"Udržujeme rozsah sítě a budeme ho udržovat na 2 900, což je rozsah sítě, který je dán legislativou, nehrozí, že bychom v něm dělali jakékoliv změny. Základní poštovní služby nám klesají zásadně rychleji a hledáme alternativy a nové služby, abychom dovytížili naši velkou pobočkovou síť," dodala ředitelka pobočkové sítě České pošty Martina Ivanová.

Změny teď čekají Balíkovnu, která odbaví denně zhruba čtvrt milionu zásilek. "V rámci transformace by se měla Balíkovna stát samostatnou komerční společností, která bude nezávislá na poštovní licenci a na státním rozpočtu," poznamenal Lukáš Rampas, ředitel Balíkovny.

Transformace státního podniku by měla být hotova nejpozději do jednoho roku.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.