Postavit nový, nebo nechat starý? Hádky o výtoňský most neberou konce

Postavit nový, nebo zrekonstruovat ten stávající. O budoucnosti mostu na Výtoni z přelomu 19. a 20. století se bude ve čtvrtek debatovat na zastupitelstvu hlavního města Prahy. Jedná se o investici za nejméně dvě miliardy.

Odborníci oslovení správou železnic se většinově shodli, že oprava mostu by byla dlouhá, drahá, a výsledek by měl výrazně kratší životnost než most nový. "Realistická oprava, která zajistí odolnost očekávanému dopravnímu zatížení a dostatečnou životnost, se zdá být neproveditelná. Pokud bude trváno na třetí koleji, zachování panoramatu města je nereálné. Bude třeba postavit další most," shrnul ředitel Kloknerova ústavu ČVUT Jiří Kolísko.

"U výtoňského mostu je nutné zdůraznit především to, že slouží železniční dopravě. Není tedy okrasným, ale funkčním prvkem," řekla mluvčí SŽ Nela Friebová. To si ale nemyslí bývalý primátor Hřib: "Za nás je to jednoduché – chceme tři koleje a zastávku na Výtoni a usilujeme o to, aby ten most byl zachován v co největším charakteru."

"Za nás je nejrychlejší cesta k tomu, aby se řešil jeho špatný stav, jeho rekonstrukce. Je to památka UNESCO, hrozí tady mezinárodní ostuda. Je prokázáno, že za využití moderních technologií můžeme dosáhnout efektivní rekonstrukce i za racionální náklady," vyjádřil se zastupitel hlavního města Prahy Adam Scheinherr (za Praha Sobě).

[chooze:article;value:494724]

​"Stávající nýtovaný železniční most lze i přes jeho špatný stav opravit. V projektovém týmu je nutné nové smýšlení, které si zřejmě vyžádá změnu v tomto týmu," okomentoval expert švýcarské vlády na mostní konstrukce Eugen Brühwiler.

"Argumenty nemají v tomto případě převážit nad veřejným zájmem na zachování kulturní památky. NPÚ v celém dosavadním průběhu jednání o budoucnosti mostu preferoval opravu," stojí ve stanovisku Národního památkového ústavu.

Tak trochu jako chytrá horákyně se k tématu postavil současný primátor Bohuslav Svoboda (ODS). Ten by chtěl mít mosty ideálně dva. "Z našeho pohledu ten most je bezesporu významná památka. Na druhou stranu je pravda, že z hlediska dopravního ten most jednoznačně nestačí. Mně by se líbila varianta ten most zachovat a udělat jiný most někde o kousíček výš," navrhl. Podle všech zúčastněných stran se ve čtvrtek očekává určitý posun, určitě však ne konečný verdikt. Debaty o osudu mostu na Výtoni tak budou pokračovat.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.