Postlerové (†59) přišel dát sbohem i bratr. Nemocná maminka na loučení chyběla

[chooze:gallery;value:35884]

​​​Tragická zpráva o smrti herečky Simony Postlerové zasáhla před několika dny celé Česko. "Simona Postlerová, herečka. Zemřela náhle a nečekaně v neděli 5. května ve věku 59 let," stojí v parte.

Diváci se mohli se Simonou Postlerovou loučit od 10 hodin, kdy se vinohradské divadlo zpřístupnilo veřejnosti. Samotný smuteční obřad začal v 11:00 a trval necelou hodinu. V čestné stráži u katafalku s rakví se střídali především herečtí kolegové Simony Postlerové. Některé herečky měly ve vlasech omotaný šátek, který byl pro Postlerovou typický a velmi ráda ho nosila.

Mezi smutečními hosty v divadle byl i bratr Simony Postlerové herec Alexandr Postler. Jeho jméno přitom na parte nebylo. S herečkou se přišli rozloučit například Ivan Trojan, Lucie Polišenská, Igor Bareš, Jan Potměšil, Otakar Brousek, Antonie Talacková nebo Martin Kraus, dále manželé Carmen Mayerová a Petr Kostka, Zuzana Vejvodová, Jaroslav Satoranský, Svatopluk Skopal, Dagmar Havlová, Simona Stašová s maminkou Jiřinou Bohdalovou a další. Věnce poslal prezident republiky Petr Pavel, Herecká asociace nebo Státní fond kinematografie.

[chooze:article;value:554052]

Jako první promluvil ředitel vinohradského divadla Tomáš Töpfer. "Mluví se mi obzvláště těžko, znal jsem Simonku od 8 jejich let, chodila za tatínkem do šatny ostravského divadla a vždy nám řekla nějakou básničku, a ne příliš slušnou. Když jsme se později potkávali v divadle, přeříkávala mi dětské říkanky a spolu jsme se zasmáli. Po odchodu Simony mi bude nejvíc chybět její velká, krásná a čistá duše. A to navzdory tomu, že jí život nenachystal nejpříznivější osud. Simonko, přeju ti do nebeského angažmá prosté herecké: zlom vaz," řekl Töpfer.

Po něm předstoupila před smuteční hosty dcera Simony Postlerové Jana Magdalena. "Jedinou útěchou je mi vědomí, že jste s tátou spolu, že jste se s radostí shledali, že jste tam, kde jste chtěli být - u Boha, kterého jste tolik oba milovali. Mám tě ráda, mami," byla poslední slova Jany Magdaleny, která poslala do nebe své mamince.

"Byla jsi má celoživotní přítelkyně, už neuslyším tvoje: Ahoj, Honzuško a já ti neodpovím: Jak se vede, hysterko," rozloučil se s Postlerovou její dlouholetý kolega a blízký přítel, herec Jan Šťastný.

Pak naposledy spadla opona a zaplněné vinohradské divadlo tleskalo vestoje.

[chooze:article;value:554124]

​K uctění památky Postlerové se sloužila od 13 hodin zádušní mše v kostele svaté Ludmily, kolem kterého pravidelně chodívala do svého domovského divadla. Tam už byli jenom nejbližší a pozvaní hosté. Uložení do hrobu je naplánováno v úzkém rodinném kruhu.

Na poslední cestu herečku vyprovodilo šest farářů, informoval deník Blesk s tím, že je to pocta pro vdovu a matku těžce nemocného syna Damiana (30) s Aspergerovým syndromem a schizofrenií.

[chooze:article;value:554487]

​Simona Postlerová se narodila v roce 1964 v Plzni. Její rodiče pocházeli z filmové branže, a proto se i ona chtěla už od dětství stát herečkou. Sen si začala plnit studiem na DAMU, už během studia hostovala v Národním divadle. Od roku 1992 působila v Divadle na Vinohradech.

Diváky si ale získala zejména několika nezapomenutelnými rolemi. Zahrála si například v Ordinaci v růžové zahradě a nadabovala hlavní postavu kultovního seriálu Gilmorova děvčata. Mnozí si ji pamatují také z filmu Probudím se včera či Tancuj, Matyldo. 

Poslední roky ji ale trápily zdravotní problémy. "Měla jsem docela těžký postcovidový syndrom, trvalo to asi měsíc a půl, a měla jsem i zápal plic," svěřila se Blesku zhruba před rokem. V roce 2016 podlehl její manžel Zdeněk Hrášek rakovině. Vychovávala dceru Janu Magdalenu a syna Damiana.   

Na poslední rozloučení s herečkou Simonou Postlerovou dorazily známé tváře:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.