Postřelené na univerzitě zachraňovali policejní medici. Obětí by jinak bylo víc

Tactical Emergency Casualty Care. Do civilního prostředí převedený soubor vojenských postupů poskytování první pomoci, který má zachraňovat životy pod palbou i bez přítomnosti záchranářů. "Naši policisté jsou v rámci tohoto několik let zavedeného systému vyškoleni tak, aby mohli postupovat samostatně," prohlásil Lukáš Holík z odboru služební přípravy policejního prezidia.

Výcvikem v systému taktické první pomoci prošly stovky policistů z různých oddělení. Nejvíce jich slouží právě v Praze a z těch, co ošetřovali zraněné u fakulty, ho absolvovala většina.

Adam Mitka z pohotovostní motorizované jednotky byl na místě mezi prvními. Jeho úkolem nebyla eliminace střelce. Místo toho pomáhal zraněným. "Prioritně jsme měli ošetřit ty, kteří to nejvíc potřebovali, a dostat je do záchranné služby. Já jsem dělal tiráž zraněných na místě," popsal den střelby Mitka.

[chooze:article;value:536905]

Řada lidí měla více než jedno střelné zranění. "Postoupili jsme k hrudníku a zjistili jsme, že má několik průstřelů na přední straně a několik průstřelů v podpaží," vypočítával Mitka.

"Policisté, kteří poskytovali tu první pomoc, skutečně koupili těm zraněným čas. Protože kdyby tam nebyl nikdo, kdo by je takhle kvalitně ošetřil, tak ta zranění byla natolik vážná, že by se nás třeba ani nedočkali," pochválila zásah hasičů mluvčí pražských záchranářů Jana Poštová.

Policisté vozí různé druhy batohů s celou škálou záchranářského vybavení i barevnými páskami pro třídění zraněných. Zelení jsou na tom dobře, žlutí hůře. "Pak jsou tu červení, který prioritně potřebujeme dostat do záchranky. A pak to smutný jsou ty černý pásky," vysvětlil Mitka.

Řádění střelce na fakultě nepřežilo 14 lidí, 27 jich skončilo v nemocnicích. Někteří tam zůstávají i více než tři týdny od události.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.