Potápěče v Austrálii napadl krokodýl! Zakousl se mu do hlavy

Podle McGowanova prohlášení, které v úterý zveřejnila zdravotní služba v Cairns a Hinterlandu, se útok odehrál u pobřeží Cape Yorku, kde se o víkendu Marcus potápěl s manželkou a několika přáteli.

"Podařilo se mi pákou rozevřít jeho čelisti natolik, abych mohl vyprostit hlavu," řekl McGowan. "Krokodýl se mě pak pokusil napadnout podruhé, ale podařilo se mi ho odstrčit pravou rukou, do které se pak krokodýl zakousl," dodal Australan s tím, že si myslí, že útočil mladý jedinec.

[chooze:article;value:498637]

Server NBC News uvedl, že McGowan byl následně dopraven na nedaleký ostrov Haggerstone, kde mu jeho přítel, povoláním hasič, poskytl první pomoc a přivolal záchranářský vrtulník, který jej přepravil do nedaleké nemocnice. McGowan uvedl, že mu byly ošetřeny tržné a bodné rány na hlavě a ruce. Podle svého mínění byl prostě ve špatný čas na špatném místě.

https://twitter.com/NBCNews/status/1663621561625063426?cxt=HHwWhMC91d-_r5YuAAAA

"Žiji na Zlatém pobřeží, jsem vášnivý surfař a potápěč a chápu, že když vstoupíte do mořského prostředí, vstupujete na území, které patří potenciálně nebezpečným zvířatům, jako jsou žraloci a krokodýli," uvedl ve svém prohlášení.

Krokodýli mořští obývají území jižní a jihovýchodní Asie. Největší jedinci mohou dosahovat délky až sedmi metrů a stisk jejich čelistí patří k nejsilnějším v živočišné říši. Jsou to vynikající plavci a na svou kořist dokáží pod vodou číhat až osm hodin. Běžně se vyskytují na tropickém severu Austrálie, kde v poslední době došlo k řadě útoků.

V únoru rangeři zastřelili čtyřmetrového krokodýla, který na odlehlé lodní rampě severně od Cairns napadl muže a sežral jeho psa. Začátkem tohoto měsíce byly v nedaleké řece Kennedy nalezeny ostatky 65letého rybáře Kevina Darmodyho, který byl 13. obětí útoku krokodýla v Queenslandu od roku 1985, kdy se začaly vést záznamy.

"Problémoví krokodýli" bývají v oblastech, kde ohrožují bezpečnost, veřejností odchytáváni a ve výjimečných případech mohou být i utraceni. BBC uvádí, že od zákazu lovu krokodýlů v roce 1974 se jejich populace ve státě zvedla z původních asi 5 000 kusů na dnešních asi 30 000 jedinců.

Krokodýl v jihlavské zoo podstoupil speciální zdravotní prohlídku. Podívejte se na reportáž (04/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.