Potíže miliardáře Vítka. Kyperský soud mu zmrazil majetek za 13 miliard korun

Český podnikatel Radovan Vítek je považován za jednoho z nejvlivnějších a nejbohatších realitních magnátů v Evropě. Jeho bývalí obchodní partneři ho ale viní z toho, že při shromažďování majetku nepostupoval vždy férově. Tvrdí, že při zakládání realitní společnosti CPIPG je podvedl přes fiktivní společnosti, informuje Der Spiegel.

Portál reaguje na pondělní zprávu zveřejněnou v německém ekonomickém deníku Handelsblatt, podle kterého Vítkovi někdejší partneři podávají proti českému investorovi žaloby v USA, Lucembursku a na Kypru už od roku 2015.

Jak jsme informovali zde, v roce 2020 firma CPI Property Group coby největší vlastník nemovitostí ve střední a východní Evropě vyhrála soudní spory v New Yorku, když tamní justice zamítla žalobu společnosti Kingstown a bývalých uhlobaronů Marka Čmejly a Jiřího Diviše. Ti po Vítkovi požadovali zhruba 70 miliard korun.

[chooze:article;value:409713]

​Soud na Kypru ale nařídil bankám zmrazit část Vítkova majetku v hodnotě 13 miliard korun, upozornil Handelsblatt. "Český obchodník vytvořil realitní impérium, a to i v Německu. Bývalí obchodní partneři ho žalují a soud na Kypru jim dal nyní za pravdu," informoval deník.

Podle novinářů s koncem dubna vypršela lhůta, do které měli Vítkovi právníci předložit argumenty. Do léta soudci rozhodnou, jestli peníze zůstanou zmrazené až do konce soudního sporu. Jako jednoho ze žalobců přitom uvádí portál již zmiňovaného česko-švýcarského občana Jiřího Diviše.

Redakce TN.cz oslovila s žádostí o vyjádření i mluvčího společnosti CPI. Pokud jej poskytne, bude doplněno do tohoto článku.

Radovan Vítek je největším realitním magnátem Česka a od loňského roku také ve střední Evropě. S majetkem v hodnotě okolo 140 miliard korun obsadil pátou příčku na žebříčku Čeští dolaroví miliardáři 2023 podle časopisu Forbes.

Většinu jeho nemovitostního portfolia tvoří kanceláře, patří mu ale i obchodní centra, hotely či byty například v Německu, Polsku, Itálii či Chorvatsku. Vloni postupně ovládl dva významné konkurenty v Rakousku, Immofinanz a S Immo, díky čemuž vzrostla hodnota aktiv jeho skupiny CPIPG o 63 procent na 23 miliard eur. Jedné z největších realitních skupin ve střední Evropě však výrazně vzrostla také zadluženost, jejíž poměr vůči hodnotě majetku od roku 2021 stoupl o 15 procentních bodů.

Soud bude pokračovat v rozplétání podvodu ve firmě Radovana Vítka (2/2021):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.