Potíže v oblíbené letní destinaci. Turisté onemocněli virem, tvrdí lékaři

Podezření na otravu jídlem mají turisté, kteří se ubytovali v hotelu Adria ve Vela Luka na ostrově Korčula. Zhruba 20 z nich, kteří jsou různé národnosti, se ve čtvrtek od 11:00 do 17:00 potýkalo s podobnými zdravotními problémy.

Trápila je nevolnost, zvracení, únava, průjem a u některých se objevila postupně i zvýšená teplota. Jedna žena měla horečku až 40 stupňů, píše portál Jutarnji.hr.

[chooze:article;value:517954]

Jedna rodina dokonce skončila na pohotovosti. Jejich dítě navíc celý den zvracelo a muselo dostat infuzi. "Manželce stále není dobře. Na pohotovosti nám řekli, že podle příznaků jde zřejmě o otravu jídlem. Ale diagnózu potvrdí až další rozbory," popsal turista z Bosny a Hercegoviny.

Podmínky v hotelu však dle něj nejsou zrovna ideální. "Přišlo mi, že velké množství nesnězeného jídla od obědu nebo večeře se druhý den přihřeje. Viděli jsme spoustu salátů s majonézou. Ale když začalo být lidem zle, majonéza z nabídky zmizela," řekl.

Podle vedení hotelu ale nejde o otravu. "Po nahlášení případů jsme okamžitě kontaktovali úřad hygienické kontroly v Korčule a také epidemiologickou službu. Odebrali vzorky stolice několika zaměstnancům a hostům. Udělali i stěry povrchů. Zjistili, že klienti netrpí otravou jídlem, ale gastrointestinálním virem," řekl pro portál Slobodna Dalmacija ředitel hotelu Deni Surjan.

Hostům, kteří si stěžovali na problémy, hotel vrátil peníze za dvě noci. Někteří kvůli nastalé situaci hotel dokonce opustili. Na podobné zdravotní potíže si však podle lékařů v posledních dnech stěžovali také další turisté na ostrově i tamní obyvatelé. Nákaza gastrointestinálním virem dle nich není v červenci a srpnu ničím neobvyklým.

[chooze:article;value:508403]

"Hygienická kontrola a epidemiologové po kontrole a odběru vzorků usoudili, že jde o letní virózu. Tři lidé vyhledali lékařskou pomoc, zbytek kvůli mírným příznakům lékaře ani nenavštívil. Jde o lidi, kteří jsou ubytováni v různých zařízeních, ne pouze v jednom hotelu," sdělil doktor z krajského Institutu pro veřejné zdraví Mato Lakić.

Viry se primárně podle lékařů šíří z člověka na člověka při bližším kontaktu, například mezi dětmi na pláži. "Viry, jako je tento, se objevují každé léto. Tentokrát je to o něco intenzivnější, protože během pandemie koronaviru jsme ve skutečnosti žádný letní virus neměli. Všichni totiž dodržovali hygienická opatření," uzavřel Lakić.

Nejvíce lidí se v Chorvatsku zraní na plážích. Více se dozvíte v následující reportáži (7/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.