Potkani obtěžují lidi po skoro celých Pardubicích. Město slibuje deratizaci

V ulici u Labe je potkan tak běžný jev, že kočku už ani nezajímá. V devět večer vylézají z úkrytů a začnou slídit po jídle. Většinou kolem popelnic.  

Kličkují mezi auty a za svítání jsou k vidění i čtyři přejetí najednou. Kousek od obytných domů na jejich tělech pak hodují ptáci. 

"Leptospirózu, častý je přenos salmonelozy, tularemie, i tuberkulozy," vyjmenoval zoolog Libor Praus nemoci, které tito hlodavci přenášejí. Sedmdesát tisíc korun stojí město jednou za dva roky plošná deratizace. K tomu se likvidují i nová ohniska jako na nábřeží Závodu Míru. 

[chooze:article;value:499836]

"Vaši informaci beru jako podnět. Předám ji příslušnému odboru, aby nařídil ohniskovou deratizaci," oznámil mluvčí pardubického magistrátu Radim Jelínek. Denně potkani zkonzumují desetinu toho, co sami váží, a když nemají jídlo, napadnou i zvíře o velikosti králíka.

 Aniž se unaví, dokážou potkani šlapat vodu i tři dny v kuse. Navíc na 3 minuty zadrží dech. U nádraží jich minulý týden byly stovky.

Správa železnic se potkany pokusila vyhubit. Jed skončil v norách. "Jsou voskové, tukové nebo používáme celou řadu granulovaných nástrah," vyjmenoval deratizátor Pavel Soukup.

Odborníci tvrdí, že účinky musejí nastupovat se zpožděním. Tři až čtyři dny trvá, než hlodavec zahyne. "Protože jsou ve společenství, aby se hlodavci pro tu potravu vrátili. Mají ochutnávače, jsou to velmi inteligentní zvířata," řekl Soukup.

[chooze:article;value:434804]

O 11 centimetrů ročně vyrostou potkanovi přední zuby, proto si je musí obrousit. A právě kvůli tomu vznikají i velké škody. Ničí úplně všechno, třeba vodovodní trubky nebo se dokáže prokousat i osmicentimetrovým betonem. 

Potkani už se objevili i v chatách na hřebenech Krkonoš. Existují odhady, že na jednoho obyvatele velkého města připadají tři takoví hlodavci.

Navíc se mezi sebou i různě kříží. Ve Švédsku se před osmi lety objevil potkan, který měřil 40 centimetrů.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.