Potlačení kýchnutí ho téměř stálo život. To jsme ještě neviděli, žasnou lékaři

Třiatřicetiletý muž ze Skotska si při kýchnutí stiskl nos a zavřel ústa. Poté pocítil ostrou bolest v krku, kvůli které se vydal na pohotovost ve městě Dundee. Tam jej lékaři poslali na CT. Výsledky ukázaly, že si roztrhl průdušnici, což je potenciálně smrtelný nález, píše deník The Guardian.

O případu informoval lékařský časopis BJM Case Reports. Hlavní autor studie Rasads Misirovs uvedl, že on a jeho kolegové byli zpočátku zmatení příčinou mužova stavu. "Pacient, který přišel do nemocnice s náhle oteklým krkem po kýchnutí, nás poměrně překvapil. Nikdo z nás se s ničím takovým nikdy nesetkal, pokud nepočítáme díry v průduškách po úrazu nebo komplikacích při operaci," uvedl Misirovs s tím, že se jedná o neobvyklý případ.

[chooze:article;value:533626]

​Třicátník se uzdravil po dvoudenním pobytu v nemocnici a pětitýdenním klidu v domácí péči. Misirovs spolu s kolegy na základě jeho případu varují před podobnými pokusy o potlačení kýchnutí, které mohou vést k prasknutí průdušnice, udušení nebo krvácení do mozku.

Podle lékařů by lidé měli nechat kýchnutí vyjít přirozeně ven a zakrýt si u toho obličej rukou nebo vnitřní stranou lokte, aby případné viry nešířili dál k ostatním v okolí.

Nemocnice zakazují návštěvy pacientů. Přibývá nakažených covidem (13/12/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.