Potravinovou pomoc vyhledává stále více lidí. Nedosáhne na ni ale každý

Lidé bez domova, rodiny s dětmi nebo senioři – ti všichni vyhledávají pomoc potravinových bank. V červenci letošního roku navíc začaly s projektem mobilních výdejen. "Za letošní rok jsme zaevidovali růst o 20 až 30 procent poptávky po potravinové pomoci. Fungujeme ve 104 městech a máme v plánu pracovat ve 150," říká Aleš Slavíček z České federace potravinových bank.

O tom, kdo si může převzít potraviny, nerozhoduje potravinová banka, ale samotná města a obce. Balíček tak obdrží každý, kdo dostane od sociálních pracovníků speciální poukaz. Systém popisuje koordinátorka Výdejny Michala Gurecká: "Vše je vedeno anonymně, jména zná jen sociální pracovník. Ten si může do systému ještě připsat informaci, že si třeba klient nemůže uvařit. Poté mu tedy například nebudeme chystat mouku, se kterou by nic neudělal."

[chooze:article;value:497649]

Domácností s finančními problémy v Česku za poslední dva roky přibylo. Podle výzkumu ČRo a PAQ Research totiž od roku 2021 do roku 2023 stouply průměrné domácnosti měsíční náklady na jídlo asi o 800 korun, na bydlení dokonce o 3 700. "Každá podobná pomoc je vhodná, protože Česko má regionální nerovnosti – jak v poradenství, tak v potravinových bankách. Ale nicméně to základní řešení má v rukou vláda," dodává k výzkumu sociolog Daniel Prokop. 

Potravinové banky jsou v současné chvíli vítanou pomocí pro každého, kdo se ocitl v nelehké životní situaci. Možnost obrátit se s žádostí na městský úřad má každý. Pokud to lidem dovolují finanční možnosti, potravinové banky naopak vyzývají, aby se lidé zúčastnili potravinové sbírky. Ta nejbližší proběhne 11. listopadu.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.