Potraviny budou v Česku zlevňovat, věří po jednání s obchodníky Fiala

"Dostalo se nám ujištění, že ceny potravin budou klesat," avizoval premiér Petr Fiala. Ten zároveň podotkl, že pozitivně by se měla projevit opatření vlády v podobně konsolidačního balíčku, který nyní projednává Sněmovna.

V rámci něj by se totiž měly potraviny přesunout do snížené sazby DPH. "Obchodníci počítají s tím, že se ty tři procentní body od 1. ledna 2024 skutečně projeví na konkrétních cenovkách v obchodech," doplnil ministr zemědělství Marek Výborný.

[chooze:article;value:519300]

Výhledy jsou zatím dobré. "Všichni odborníci říkají, že prognózy ukazují, že v příštím roce by se měla rozjet ekonomika. Vše nasvědčuje tomu, že díky ozdravnému balíčku se naše země brzy dostane z nejhoršího a můžeme do budoucna hledět s mírným optimismem," radoval se Fiala.

"To, co děláme, má skutečně efekt. Ceny potravin klesají. Neříkám, že je to jenom zásluha toho, co dělá vláda. Je to i tím, jak se postupně překonávají některé kritické momenty, snižují se vstupní náklady a jakým způsobem se vyvíjí trh v Evropě," dodal předseda vlády s tím, že cílem není hledat viníky, ale vyřešit problém.

Podle premiéra je pro vládu rovněž důležité, aby měli Češi přístup ke kvalitním potravinám. Snaží se tak o to, aby kvalita byla srovnatelná s okolními zeměmi. "Stejně se nám dostalo ujištění, že obchodníci budou ještě více dbát na to, aby kvalita potravin byla pro občany uspokojivá," poznamenal Fiala.

Resort zemědělství by chtěl navíc zajistit větší dostupnost tuzemských potravin pro české občany. "Chceme, aby na pultech byly české potraviny, ovoce a zelenina. Musíme zajistit dostatek skladovacích prostor. To je dnes velký problém. Aby byla dobrá česká zelenina k dispozici i na jaře. A nejen ve chvíli, kdy se sklízí na českých polích," uvedl Výborný.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.