Potřebu domácností šetřit často odnáší i mazlíčci. Mnoho z nich končí v útulku

Za covidu se po štěňatech jen zaprášilo, teď končí v útulcích. V době pandemie lidé nevěděli, za co utrácet a najednou musejí obracet každou korunu. Domácí mazlíčci to často odnesou jako první. "Lidi nám v poslední době víc píšou, že se potřebují zbavit zvířete a ať si ho vezmeme, ale ono to není tak jednoduché," řekla například předsedkyně spolku Dočasky Andrea Černá.

Lidé mnohdy otevřeně přiznávají, že zvířete se musejí zbavit kvůli rodinnému rozpočtu. Středně velký pes ročně spotřebuje jídlo asi za 15 tisíc korun. Na několik tisíc měsíčně ale může vyjít krmivo například pro malého psa, ale se speciální dietou.

[chooze:article;value:504296]

​Péče o psa tak může zatížit rodinný rozpočet i několika tisícovkami měsíčně. Obzvlášť, když se ukáže, že zvíře trpí nějakou nemocí. To je i případ fenky Báry, která ztratila velkou část srsti. Majitelé jednoho dne zaklepali na vrata útulku s tím, že léčbu už finančně nezvládnou.

Chovatelé teď musejí počítat se zvýšenou částkou za krmivo, očkování a někde i za místní poplatky. Rychle prý opadá zájem hlavně o čistokrevná štěňata. Česko i přesto nejspíš zůstane rájem pejskařů. Podle posledního velkého průzkumu vlastní psa asi 40 procent obyvatel a řadíme se tím ke světové špičce.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.