Potřebujeme více munice, tvrdí Evropská komise. Slíbila ji Ukrajině

Až milion kusů raketových střel, granátů nebo další munice. Tolik by se mohlo v Evropské unii ročně vyrobit podle plánu Evropské komise. A sedmadvacítka by tak mohla splnit svůj slib dodat takové množství munice na Ukrajinu.

"Jde o to, abychom zintenzivnili své průmyslové kapacity, abychom mohli pomáhat Ukrajině stále stejným tempem v delším časovém období," vysvětlil eurokomisař pro vnitřní trh Thierry Breton.

[chooze:article;value:505129]

Evropská komise plánuje podpořit výrobu munice částkou 500 milionů eur, tedy v přepočtu téměř 12 miliard korun. Finance mají sloužit hlavně k modernizaci unijních zbrojovek nebo školení zaměstnanců. 

"Ukrajina hrdinně vzdoruje brutálnímu ruskému vetřelci. Stojíme si za svým slibem podporovat Ukrajinu a její lid tak dlouho, jak to bude potřeba.
Ale stateční vojáci Ukrajiny potřebují k obraně své země dostatečné vojenské vybavení," sdělila předsedkyně Komise Ursula von der Leyenová.

Plán ale nemíří jen na podporu Ukrajiny. Unii se zásoby munice tenčí a podle Komise je jí potřeba mít dostatek, aby byla sedmadvacítka v případě potřeby připravená se bránit.

[chooze:article;value:502673]

"Je to systém, do kterého dáváme peníze a zároveň různé pobídky, které by mohly přimět ty firmy k větší produkci. Taky chceme přimět státy, aby se přihlásily ke společnému nákupu," prohlásila místopředsedkyně Komise Věra Jourová (ANO).

Návrh musí nyní posvětit Evropský parlament a také Rada Evropské unie. Zelenou by mohl dostat ještě před začátkem letních prázdnin.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.