Potyčky marockých a francouzských fanoušků odneslo dítě! Zemřel 14letý chlapec

Maroko prohrálo 2:0 s Francií v semifinále mistrovství světa ve fotbale v Kataru. Po porážce afrického týmu vypukly nepokoje v několika evropských městech.

Francouzská policie nepokoje očekávala, do služby povolala tisíce ochránců zákona navíc.

Střety byly hlášené například z jihofrancouzského města Montpellier. Fanoušci obou stran po sobě na náměstí házeli židle a odpalovali pyrotechniku, policie použila k jejich rozehnání slzný plyn, informoval deník The Mirror.

Při nepokojích zemřel i 14letý chlapec poté, co se několik lidí pokusilo odstranit francouzskou vlajku z okna auta. Vozidlo nečekaně zrychlilo a dítě přejelo. Řidič poté odjel. Sražený teenager skončil v nemocnici, kde krátce poté zemřel.

[chooze:article;value:477144]

​O smrti dítěte nyní informují světová média včetně polského PolsatNews. Odkazují se přitom na agenturu AFP.

Konflikty ale řešili strážci zákona i v dalších městech. V centru Paříže na bulváru Champs Élysées se maročtí příznivci střetli s policií, která v hlavním městě posílila své řady o tisíce mužů. Na některých místech pronásledovali marocké fanoušky muži v kapucích a kuklách a volali na ně protiarabská hesla.

https://twitter.com/newsistaan/status/1603143191775301632

Podobné potyčky se odehrávaly v Nice, Nantes nebo Lille.

Maroko je bývalou francouzskou kolonií, a tak mnozí Maročané brali zápas, který jejich reprezentace prohrála 0:2, jako souboj s utlačovateli. Ve Francii žije zhruba milion a čtvrt lidí s marockými kořeny, nejvíce v Paříži a na pobřeží Středozemního moře.

Francouzské úřady nepokoje předpokládaly a poslaly do ulic kolem deseti tisíc policistů navíc, zhruba pětinu do Paříže.

Připravena byla rovněž belgická policie. V Bruselu, kde se oslavy marockých přistěhovalců po předchozích vítězstvích nároďáku zvrhly ve výtržnosti, opět rozehnala agresory slzným plynem a vodními děly, informovala agentura AP.

V belgické metropoli policie zadržela nakonec asi stovku lidí za narušování veřejného pořádku, poškození dvou policejních vozidel a držení nepovolené zábavní pyrotechniky. Fotografie pořízené v noci zachycovaly mnoho policistů v zásahové výstroji a hromady hořících odpadků.

Francouzská policie byla připravená. Na očekávané potyčky mezi fanoušky nasadila dva tisíce mužů:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.