Povede podpora kandidátů k vítězství Pavla? Šídlo: Může se opakovat historie

Volební výsledky přinesly mnohá překvapení, od rekordní účasti až po těsný výsledek mezi dvěma hlavními kandidáty. "Z prvního kola udělali rovnou druhé," pronesl na adresu bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO) a generála ve výslužbě Petra Pavla ve Víkendové Snídani komentátor Jindřich Šídlo.

Nerudová jako budoucí hrdinka

Danuše Nerudová doufala ve volební výsledek nad 20 procent, nakonec dosáhla jen zhruba 14 procent. "Trochu doplatila na neschopnost vysvětlit věci okolo Mendelovy univerzity," myslí si Šídlo. I tak její výkon i rozloučení považuje za velmi důstojné.

"Česko teď ještě nebude mít prezidentku a zřejmě v nejbližší době zřejmě ani premiérku. Ale až se to jednou stane, protože průzkumy ukazují, že Češi chtějí ženu v takto vysoké funkci, tak Danuše Nerudová a její kampaň na tom budou mít velkou zásluhu," zhodnotil komentátor.

[chooze:article;value:484522]

Poražení kandidáti

Dva další neúspěšní uchazeči o Hrad Pavel Fischer a Marek Hilšer byli podle Šídla v roce 2018 jakýmsi osvěžením kampaně. Nyní měli lépe zvážit své možnosti. "Zejména Pavel Fischer nevyhodnotil to, že i když je významným senátorem, který si myslím, že pro zemi odvedl velký kus práce, tak jako bytostní konzervativec nemá příliš šanci. Výsledky obou byly slabší. Lidé na to nebyli podruhé zvědaví," upozornil.

Do druhého kola se ale neprobojovali ani Karel Diviš nebo Tomáš Zima. Velký propad pak zaznamenal i Jaroslav Bašta, který si věřil na druhé kolo. Komentátor věří, že část jeho voličů se nakonec přiklonila k silnějšímu Andreji Babišovi. "Při vší úctě byl velmi slabý kandidát a Tomio Okamura musel vědět, že neudělá příliš velká čísla. Přijde mi, jako kdyby Andreji Babišovi toho pomyslného 'turnajového pavouka' vyklidil," uvedl.
​[chooze:article;value:484591]

Souboj Babiše a Pavla

Bývalý premiér se při večerním projevu podle komentátora projevil tak, jak ho Češi znají. "Byl jako řeka, která se valí při povodni, a kdo neuteče, toho zavalí," zhodnotil. Nyní očekává, že Andrej Babiš zareaguje na fakt, že sázkaři favorizují před druhým kolem spíše Petra Pavla. "Musí útočit a z jeho předvolebních kampaní víme, že vezme cokoliv, co bude mít po ruce," upozornil.

Svým způsobem tak premiér už učinil právě při již zmiňovaném večerním vystoupení. "Zaujalo mě, že člověk, který je stále veden v registrech agentů Státní bezpečnosti, vyčítá někomu, že je komunistický rozvědčík. Říkal jsem si, že jestli se něco v tom druhém kole nebude hrát, tak je to minulost, protože oba si nemají moc co vyčítat," vysvětlil Šídlo.

Myslí si, že hlavní strategií bývalého premiéra bude snaha odradit voliče poražených kandidátů. "Bude se snažit, aby k volbám nešli, aby je demotivoval," odhadl komentátor.

Ačkoliv tak má Petr Pavel podporu většiny poražených kandidátů, vítězství mu to zajistit ještě nemusí. "I v roce 2018 po prvním kole, když se spočítaly hlasy kandidátů proti Miloši Zemanovi, tak to byly přes tři miliony hlasů a vypadalo to jednoznačně. Tehdy jsem říkal, že se to sčítat nebude, a měl jsem pravdu. U Miloše Zemana se zdálo, že nemá, kde brát, a dokázal zmobilizovat spousty voličů a vyhrát," upozornil Šídlo. "To druhé kolo je velmi otevřené," dodal.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.