Pověst pražského letiště není dobrá. V žebříčku se propadlo až na konec

"Pokud nestíháte odbavovat, tak je to problém letiště a ne dopravce! Pokud máte tento názor, tak můžete podat oficiální stížnost a letiště se jí bude zabývat."

Takhle vyhrocená situace nastala na konci března na pražském letišti, když zhruba 50 lidí neodletělo do svých cílových destinací. A to prý proto, že kvůli nedostatku personálu nestihli projít bezpečnostní kontrolou.

"Já jsem tou vstupní prohlídkou procházel něco po dvanácté hodině a letiště se vyjádřilo, že až po třinácté hodině, což je totální nesmysl. To už jsem tam hodinu čekal a byl jsem v té frontě, kdy jsem jako už věděl, že nestihnu to letadlo," popsal pasažér Jaromír Kiš.

[chooze:article;value:497452]

Podle vedení letiště za komplikace může souhra událostí, včetně toho, že někteří cestující dorazili pozdě a daný dopravce odbavoval několik letů v jednu chvíli.

"Každý případ jsme řešili individuálně a zároveň také napříč celým letištěm a z té závěrečné analýzy vyplynulo, že Letiště Praha nepochybilo. Cestujícím jsme se omluvili za nedostatečnou komunikaci, a právě proto jsme jim také nabídli službu letištního salonku při další cestě," řekla mluvčí letiště Klára Divíšková.

Jde o salonek na druhém terminálu nabízející pohodlí a neomezené jídlo a pití. Podle cestujících je to ale málo. Mnozí totiž přišli zmeškáním letu i o více než pět tisíc korun. Dvě hodiny v salónku vyjdou zhruba na tisícovku.

[chooze:article;value:467288]

"To je jediná kompenzace od letiště, což je docela směšné na to, že já jsem prodělal dvě stě třicet eur, tak jako docela málo," dodal pan Kiš. "Není to forma kompenzace, je to služba, kterou vnímáme jako omluvu za tu nedostatečnou komunikaci," vysvětlila Divíšková.

"Letiště je možná mělo mnohem pečlivěji upozornit na to, že mají jít rovnou k bezpečnostní kontrole, zvlášť když v tu dobu odlétalo více letadel. Tam se dalo časově předpokládat, že tam nějaká komplikace nastane," podotkl předseda Asociace cestovních kanceláří Jan Papež.

Cestující teď zvažují, jak postupovat dál. Zásada podle expertů je nespoléhat na to, že mám na letišti dost času. "Ta základní věc, kterou mohou předcházet takový situacím, je to, že hned po odbavení zavazadel jdou k bezpečnostní kontrole," doplnil Papež. S nastupující letní sezónou prý budou problémy přibývat. A dvouhodinový předstih na už nemusí stačit.

Zmiňované hodnocení letišť AirHelp ale není jediným zdrojem informací o kvalitě poskytovaných služeb. Podle Google se Letiště Václava Havla letos dostalo dokonce do evropské TOP 10. 

Advokát Jan Černý se vyjadřuje k letištním salonkům:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.