Povinné národní jídlo do restaurací, volá slovenský politik. Inspiroval ho řízek

Předseda Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko přišel s neobvyklým návrhem. Rád by totiž viděl ve slovenských restauracích takzvané národní menu. To má na programu v rámci právě vznikajícího ministerstva cestovního ruchu a sportu, které SNS získala, píše portál Dnes24.

Národní menu by podle Dankova návrhu mělo zahrnovat typicky slovenské pokrmy. Ty by pak musely restaurace povinně zahrnout do své nabídky. Pokrmy by navíc musely mít jednotnou recepturu.

[chooze:article;value:525841]

Smyslem národního menu má být jednolitá podoba jídel. Danka inspiroval rakouský řízek. "Když si v Rakousku objednáte řízek, tak víte, že to je opravdu řízek. Pojďme se bavit o tom, že bychom sjednotili receptury i jídelní lístky, aby se v každé kuchyni nevařilo něco jiného," prohlásil podle tvnoviny.sk Danko.

Jak přesně by takové národní menu ale mělo vypadat, Danko říct nedokázal. Není ani jasné, jaká jídla by se do něj měla zařadit. Například brynzové halušky, které jsou ikonickým slovenským jídlem, údajně dorazily z Rumunska.

Slovenská kuchyně se navíc liší i podle regionů. Najít pokrm, který servírují Slováci na celém území bez lokálních úprav, není snadné. "Například taková huspenina je teoreticky jídlo, které se vaří ve všech regionech. Možná by se na to menu daly zařadit i klobásy nebo bramborové placky," navrhl televizi Markíza kuchař Pavol Tutura.

[chooze:poll;value:65365de829eef09af51d5ea05600261c12c7e3b8;layout:tn_nova]

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.