Povodně trápí západ Evropy. V Londýně evakuovali desítky lidí

Řadové domky v anglickém městě Tewkesbury obcházejí hasiči. Pátrají po lidech, které je potřeba evakuovat do bezpečí. Pršet má i v následujících hodinách a povodňová situace se jen tak nezlepší.

"Pravidelně jsme sledovali hladinu. Běžně se můžete od povodní chránit například pomocí protipovodňových vrat, asi v půl desáté ráno jsme si ale uvědomili, že hladina vody bude stoupat mnohem rychleji, než jsme si původně mysleli," sdělila obyvatelka Tewkesbury Nikki Vealová.

[chooze:article;value:535628]

Ušetřeno není ani hlavní město. Na východ Londýna v noci vyrazilo sedm desítek hasičů, aby odvedli do bezpečí přibližně 50 lidí, které ohrožovala voda z protrženého vodního kanálu. Evakuace skončily až kolem druhé hodiny ranní.

Záplavy už dva týdny trápí také Německo. Zasažené oblasti ve čtvrtek znovu osobně navštívil německý kancléř Olaf Scholz. Prohlédl si hráz a bariéru z pytlů s pískem ve městě Sangerhausen na východě země.

[chooze:article;value:535805]

"Je vždy potřeba si z podobných situací něco odnést, uvědomit si, že tyhle události, o kterých si myslíme, že se stávají jednou za sto let, mohou být někdy hodně blízko a že jejich zvládání pro nás může být velkou výzvou," prohlásil Scholz.

Povodně stále trápí také Nizozemsko nebo Francii. Pod vodou je několik měst na severu země. Nejméně jeden člověk tam už v důsledku nepříznivého počasí přišel o život.

Ve Francii už pomáhají čeští hasiči:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.