Moderní bydlení

Povodně už postupně opadávají. Ve stavu povodňové aktivity je ale stále 40 míst

Rozvodněná řeka Lužnice už podle odhadů hranici padesátileté vody nepřekoná, a starosta Veselí nad Lužnicí tak ve čtvrtek odvolal evakuační pohotovost. Hasiči tam ale nepřestávají odčerpávat vodu z kanalizace.

"Mohlo by docházet ke zvýšení vody a potom zaplavování nemovitostí zevnitř. Ten pokles bude velmi pomalý, takže bohužel protipovodňová opatření zatím necháme," vysvětlil starosta Veselí nad Lužnicí Vít Rada (nez.).

[chooze:article;value:574532]

​Na Moravě zůstává kritická situace v ostravské Nové vsi, kde byla i ve čtvrtek většina domů zatopená až po střechu. Voda na nádraží v Ostravě-Svinově sice už opadla, vlaky ale zatím stále nejezdí. "Pracovníci Správy železnic budou nádraží procházet a budou zjišťovat poškození," řekl mluvčí hasičů Martin Kavka.

A mimo provoz zatím zůstává i hlavní nádraží. Od soboty začnou vlaky do Ostravy znovu jezdit, zastavovat ale mají v menších stanicích ve městě. Zavřené jsou ještě asi čtyři desítky tratí po celé republice.

V Sazovicích na Zlínsku byla ještě v neděli pod vodou téměř celá trafostanice a sportoviště, ve čtvrtek už tam není po povodních téměř ani památka.

V Ústí nad Labem hladina řeky už od středy klesá, nicméně před polednem byla stále na třetím povodňovém stupni. Ale na některých místech už pracovníci protipovodňové stěny demontují. A s odstraňováním protipovodňových zábran začalo i hlavní město.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.