Povodně v Řecku uvěznily české turisty v hotelech. "Jako biblická katastrofa!" říkají

[chooze:gallery;value:33137]

​Rekordní lijáky v úterý zaskočily hlavně obyvatele středního a severního Řecka, kde si dosud vyžádaly dvě oběti. V šoku z proudů vody valících se po silnicích zůstalo na místě i mnoho Čechů. "Vypadá to tady opravu jako biblická katastrofa," sdělila pro TN.cz jedna z turistek Kamila P. V letovisku Platanias ve středním Řecku je s dcerou a kamarádkou od pondělí. Hned další den pak začal nekončící liják. 

"Všechno je tu úplně zničené. Náš hotel kvůli sesuvům nespadl, za což jsme tedy vděční. Hlavně že jsme to přežili. Cesty kamkoliv jsou ale úplně zničené," vypráví Kamila po telefonu. Už v úterý večer jim řecká vláda zaslala výstrahu, která lidem v okolí zakazuje kvůli nebezpečnému počasí cestovat. Vzápětí přestala fungovat i elektřina a Kamila s dcerou a ještě jednou kamarádkou přes noc jen z okna sledovaly proudy vody valící se za oknem. 

[chooze:article;value:521150]

V obavě z toho, že je ničivý živel vyplaví, celou noc probděly. "Dělaly jsme hlídky. Spaly jsme vždycky dvě hodiny, pak jsme vzbudily druhou a tak dokola. Kolem toho hotelu se totiž valily obrovské proudy vody a měly jsme strach," líčí bezesnou noc. Hned ráno tři Češky zjistily, že silnice, po kterých by se mohly z přímořského městečka dostat pryč nebo alespoň obstarat pomoc, jsou zcela zatopené.

Všechny zásobovací trasy přírodní katastrofa zcela odstřihla. "Během středy konečně přestalo pršet, ale když jsme se podívaly ven, tak byla auta naházená jedno na druhém. Viděly jsme, jak se potopilo asi 15 aut do moře. Z jednoho auta se ještě zachraňoval muž," dodává.

Proud vody spojený se sesuvy půdy z kopců podle ní nad odvodovým kanálem směrem k moři dokonce smetl malý most, přes který se turistky dřív mohly dostat k obchodům. "Abychom se dostaly na druhý konec té vesnice pro nějaké jídlo, protože od noci vůbec nejde elektřina, tak jsme se brodily v tom odvodovém kanálu," vysvětlila. 

Středomoří pohltila voda. Čeští turisté musí měnit plány: 

​Češky, kterým nezbývá než čekat, až se příroda umoudří, se snažily kontaktovat i českou ambasádu v Řecku. "Zapsali si nás tam a řekli, že se máme řídit pokyny, které nám budou chodit na mobil. Až bude pokyn k evakuaci, tak se máme evakuovat. Ale to už snad nepřijde," zmiňuje Kamila, která se chce do neděle i s celou skupinou dostat do Soluně na severu Řecka. V regionu okolo města Volos je však stále vyhlášený nouzový stav a úřady zakázaly místním cestovat. 

V hotelu museli kvůli počasí zůstat i čeští turisté na nedalekém ostrově Skiathos. "Na mobil přišla výzva v úterý v poledne, že nesmíme vycházet z hotelu a letiště je zavřené," uvedla ve středu dopoledne pro TN.cz jedna ze čtenářek Hana. Kvůli zrušenému letu z ostrova si musela dovolenou o jeden den prodloužit. "Bouřky a blesky od úterního večera prakticky neustaly," posteskla si. 

Podle českého velvyslance v Řecku Jakuba Karfíka navštíví tuto zemi každé léto přes 400 tisíc Čechů, v systému resortu zahraničí bylo v úterý nahlášeno 1 877 tuzemských turistů. "Silné deště trvají, předpoklad je, že budou trvat ještě další dva dny," zmínil ještě mluvčí ministerstva zahraničí Daniel Drake s tím, že v některých oblastech bude stále vyhlášený nouzový stav. 

Čeští hasiči v Řecku pomáhají hasit požáry (08/2023): 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.