Moderní bydlení

Povodně v zahraničí: V částech Polska platí stav živelné katastrofy

Velké vodě čelí naši sousedé i další země na východě Evropy. Někde se ale živlu brání marně. Katastrofální je situace zejména v Polsku v příhraničních oblastech s Českem. Tamní úřady už evidují nejméně pět obětí. Okamžitou evakuaci musel v pondělí nařídit starosta Pačkova poté, co se nad městem protrhla hráz.

Nejkritičtější noc mají za sebou lidé v Hlucholazech. Centrum města na soutoku řek pohltila voda, která navíc strhla i rozestavěný most. Ve Stronie Śląskie museli hasiči evakuovat lidi ze střech domů poté, co se v oblasti protrhla přehrada. Ve městě se pak zřítil most a voda se valila ulicemi. 

Zatímco na to nejhorší se připravuje Vratislav, kde by Odra měla dosáhnout maxima ve středu, ustupující voda pomalu odkrývá zkázu, kterou napáchala v Kladsku.

[chooze:article;value:573935]

Napjatá je situace i v Rakousku. Tam je v ohrožení celé Dolní Rakousko včetně Vídně. V oblasti navíc celý den vytrvale prší. "V Dolním Rakousku prožíváme těžké, dramatické hodiny. Pro mnoho místních obyvatel to budou pravděpodobně nejtěžší hodiny v životě," uvedla hejtmanka Dolního Rakouska Johanna Mikl-Leitnerová.

​"Máme tu stoletou vodu. Povodeň v takovém rozsahu je tu nevídaná. V kombinaci se silnými bouřkami, které jsme zažili v posledních dnech, je to pro nás velká výzva," prohlásil vídeňský starosta Michael Ludwig. "Je to děsivé! Nechci ani myslet na to, co se ještě může stát nebo co nás může potkat," prohlásil jeden z obyvatel Vídně.

Evakuováno muselo být asi 1 000 domů, nejméně dva starší muži ale odejít nestihli a ve vodě přišli o život. Situace se zhoršuje také v některých částech Slovenska, kde se lidé snaží zabezpečit své domy.

O něco klidnější je zatím situace v Německu. V Drážďanech by měla hladina Labe dosáhnout o třetinu nižší výšky, než při záplavách v roce 2002. Na povodně se připravují i v Maďarsku nebo na Slovensku. Části Bratislavy se už ocitly pod vodou, voda z Dunaje tam zaplavila například i vstup do hradu Stupava.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.