Povodně ve Slovinsku ničily domy i mosty. Voda nám vše vzala, teskní lidé

V údolí Horní Savinje voda bořila domy a brala s sebou vše, co jí přišlo do cesty. Neméně vážná je situace i v oblasti Korutany. Nejvíce zasažená jsou města Mežica a Črna na Koroškem. Voda tam zalila domy bahnem. Některým obyvatelům museli hasiči prokopat cestu ven.

Místní byli dva dny odříznutí od okolního světa, byli bez mobilního signálu, bez elektřiny. Pitnou vodu, jídlo a další nezbytné věci jim dopravovali vojáci vrtulníkem. Někteří se ale ze svých domů stále jen tak nedostanou.

Žebřík je teď jediný způsob, jak se mohou obyvatelé jednoho z domů dostat do města. "Jsme stále naživu, a to je důležité. Jinak je kompletně vše zničené," sdělila obyvatelka města Črna na Koroškem Maria Tomašová.

[chooze:article;value:516915]

I po pěti dnech jsou lidé stále bez elektřiny. S vynášením bahna z domů jim pomáhají hasiči spolu s dobrovolníky. Někteří zase spolu s vojáky zajišťují zásobování obyvatel vším nezbytným včetně pitné vody, která je nedostatková. K tomu používají převážně terénní techniku. Do města se totiž jen tak někdo nedostane.

"Veškeré cesty, silnice jsou zničené. Všechny staré mosty v Mežici, která je osm kilometrů odtud, domy. Vše voda zničila," popsal obyvatel zasažené oblasti Jóža Paulič.

V oblasti i nadále hrozí sesuvy půdy kvůli podmáčení, které mohou narychlo zprovozněné cesty znovu zasypávat.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.