Povolební jednání v Bruselu: Není jasné, kdo obsadí nejdůležitější posty

Prezidenti a premiéři členských států Evropské unie zasedli do jednacích lavic v pondělí večer a jednání se nakonec protáhlo téměř do půlnoci. Ačkoliv někteří přicházeli na summit s tím, že by rádi shodu na obsazení klíčových postů dojednali, nakonec žádná jména potvrzená nejsou.

"Tahle debata se vede na více úrovních. Na jedné straně mezi těmi, kteří reprezentují klíčové nebo nejsilnější frakce v Evropském parlamentu, a na druhé straně samozřejmě v Evropské radě. Tak je to něco trošku jiného, než je běžná agenda," uvedl předseda české vlády Petr Fiala (ODS).

Jasno by nejen podle českého premiéra mohlo být na konci příštího týdne. "Měli jsme dobrou diskuzi. Myslím, že jdeme správným směrem," sdělil předseda Evropské rady Charles Michel.

[chooze:article;value:560681]

​Jiní ale odjížděli v noci z Bruselu s o poznání menším nadšením. Podle některých lídrů totiž nominace na klíčové posty nereflektují výsledky voleb.

"Dnes v Bruselu ignorovali vůli evropského lidu. Výsledek evropských voleb je jasný. Pravicové strany posílily, levice a liberálové ztratili půdu pod nohama," reagoval maďarský premiér Viktor Orbán.

Jednání se vedou o čtyřlístku jmen. Podle médií by do čela Evropské komise měla znovu usednout současná předsedkyně Ursula von der Leyenová. Předsedkyní Evropského parlamentu by měla zůstat Roberta Metsolaová. Šéfem Evropské rady by mohl být bývalý portugalský premiér António Costa. A poslední křeslo by mohlo připadnout estonské premiérce Kaje Kallasové, která by mohla řídit unijní diplomacii.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.