Požár haly v Turnově je skoro uhašen. Hasiči se postupně rozjíždí domů

[chooze:gallery;value:33521]

​Hořet začalo před 22. hodinou v areálu podniku Juta u Palackého ulice v Turnově. "Hasiči zasahují u požáru výrobní haly v Turnově, vyhlášen byl nejvyšší, zvláštní stupeň požárního poplachu," uvedl na sociální síti X Hasičský záchranný sbor Libereckého kraje.

Plameny byly vidět z velké dálky. Hala o rozměrech 100x20 metrů se ocitla celá v plamenech, svědci slyšeli výbuchy. Zaměstnanci naštěstí stačili utéct, nejsou hlášena žádná zranění.

Požár pravděpodobně vznikl od vysokozdvižného vozíku zvaného ještěrka poháněného propan butanem, zjistila na místě TV Nova. Od něj chytly další dva a ozvala se exploze. Plameny se pak rychle rozšířily na celou halu. Zaměstnanci dostali hned zpočátku varování prostřednictvím SMS zpráv, díky čemuž se stačili rychle evakuovat.

Příčinou požáru se ale budou zabývat také policisté. "Veškeré okolnosti celé události šetří kriminalisté ze Služby kriminální policie a vyšetřování v Semilech, kteří již ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu obecné ohrožení z nedbalosti," uvedla policejní mluvčí Dagmar Sochorová. 

https://twitter.com/hzs_lbk/status/1711865734085644461

Na místě zasahovalo na 30 hasičských jednotek, na pomoc vyrazili i kolegové ze Středočeského kraje. Byla povolána speciální těžká technika. Ve středu dopoledne se počet jednotek snížil na 13. "Likvidaci události očekáváme v řádu několika hodin," řekla pro redakci TN.cz krátce po 11. hodině mluvčí libereckých hasičů Petra Knížková. Na rozhovor se podívejte ve videu:

"Hasiči rozdělili místo události na pět úseků. Byl zřízen štáb velitele zásahu pro koordinaci hasebních prací, voda na hašení požáru je mimo jiné čerpána z řeky Jizery," uvedli hasiči a doporučili lidem v okolí neotevírat okna. Požár se podařilo lokalizovat dvě hodiny po půlnoci. Nad ránem už hasiči prováděli pouze dohašovací práce.

[chooze:article;value:525159]

Hasiči vyhledávali skrytá ohniska požáru. "Rozebíráme konstrukci trosek a dohašujem​e," uvedla Knížková. Výši škod ředitel podniku předběžně odhadl na částku 160 milionů korun.

Ve středu po 13. hodině už bylo riziko dalšího požáru skoro odstraněno. Hasiči na sociální síti X oznámili, že postupně redukují počet hasičských jednotek i techniky na spáleništi. Stále však pokračuje rozebírání spálených trosek.

Zvláštní stupeň poplachu je vyhlašován při ohrožení velkého množství lidí či v případě, kdy hrozí velká škoda na majetku, a při nasazení většího počtu hasičských jednotek zpravidla z několika krajů.

Podívejte se na další záběry z místa:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.