Požár odhalil tajemství katedrály Notre-Dame. Nový objev přepisuje dějiny

Části 32 metrů vysoké budovy, které byly po staletí všem zvědavým očím skryty, se nyní rozebírají a dávají zpět dohromady. Díky tomu bylo možné odhalit některé zásadní architektonické inovace.

Největším překvapením byl pro badatele objev železných spojů, které se při stavbě nejvyšší katedrály své doby použily. Tato vychytávka se doposud připisovala novějším francouzským budovám, upozornil portál Science Alert.

[chooze:article;value:478656]

​Některé z tisícovek těchto železných spojů se datují okolo roku 1160. Původně přitom archeologové věřili, že tyto prvky se objevily až při rekonstrukci katedrály v 19. století.

"Notre-Dame je bezpochyby první známou gotickou katedrálou, kde bylo železo masivně používáno k vázání kamenů," uvedli archeologové ve studii.

Tým expertů totiž odhadl, že železné prvky nalezené v Notre-Dame byly navrženy dokonce zhruba dvě desetiletí před postavením soissonské katedrály a čtyři desetiletí před vznikem katedrály v Bourges. Obě tyto gotické stavby byly přitom dosud považovány za nejstarší budovy, kde se tyto železné vychytávky používaly.

Katedrála se veřejnosti opět otevře nejdříve v roce 2024. Takhle to vypadalo dva roky po požáru:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.