Požár v Brzkově likvidovaly desítky hasičů, na místě zasahoval vrtulník

Hasiči na Vysočině se od víkendu nezastavili, hořelo tam v lesích i na mýtinách. Největší požár vypukl u Brzkova na Jihlavsku, kde byl vyhlášen druhý stupeň požárního poplachu, na místě zasahovalo 6 hasičských jednotek. Povolat museli i vrtulník, který požářiště kropil ze shora. Přitom lesníci tam prý při pálení klestí udělali vše tak, jak měli.

"Ukončili pálení, prolili ohniště, že už to hořet nebude," sdělil starosta Brzkova Aleš Bořil (nez.). Jenže vzhledem k teplému, suchému a také větrnému počasí to nestačilo. "Šlo to spodem toho ohniště a hrabankou, v okolí ohniště je totiž zelená tráva. Než hasiči dorazili, už hořela velká část planiny a také nějaké stromy," upřesnil starosta.

[chooze:article;value:549548]

​Tak brzy jako letos přitom hasiči podobné požáry nikdy řešit nemuseli. V minulých letech to bývalo nejdříve v květnu. "Apelujeme proto na všechny, aby si dávali opravdu velký pozor při pálení klestí," upozornila mluvčí vysočinských hasičů Petra Musilová.

Jen na Vysočině za poslední tři dny hořelo hned na deseti místech. Po celé republice pak už museli hasiči zasahovat na desítkách míst.

Například u obce Val na Královéhradecku se po předchozím pálení rozhořela lesní hrabanka. Několik hodin tam kvůli tomu zasahovalo šest hasičských jednotek, také tam museli hasiči vyhlásit druhý stupeň požárního poplachu.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.