Požár v Českém Švýcarsku je pod kontrolou. Hasiči s ním bojovali celou noc

[chooze:gallery;value:33400]

​Oheň u Jetřichovic v Českém Švýcarsku zachvátil lesní porost ve středu odpoledne, hasiči vyhlásili druhý stupeň požárního poplachu. Večer na sociální síti X informovali, že na místě zasahuje deset jednotek a povolán byl také vrtulník. V deset večer už bylo jasné, že zásah bude pokračovat až do rána. 

"Pracovali jsme celou noc. Požár se nešíří. Předpokládáme ukončení zásahu během dneška," uvedli hasiči Ústeckého kraje ve čtvrtek ráno. Krátce nato informovali, že se jim požár podařilo lokalizovat a oblast monitorují termokamerou, pomocí které dohledávají skrytá ohniska, která hoří pod povrchem. 

​"Dnes nám bude místo požáru předáno, abychom zajistili v průběhu dalších dní monitoring a dohašování nově objevených ohnisek. Turistické stezky v okolí Koliště jsou průchozí. Prosíme, pohybujte se v této oblasti pouze po turistických stezkách, které jsou s opatrností průchozí," doplnila ve čtvrtek dopoledne k požáru správa národního parku

[chooze:article;value:510196]

Příčina požáru je zatím neznámá a je předmětem vyšetřování. Správa národního parku poděkovala kromě hasičů i všímavým lidem, kteří oheň včas ohlásili. "Bylo vás několik, především obyvatelé z Vysoké Lípy a okolí. Díky včasné informaci jsme mohli být s hasiči rychle na místě požáru a zahájit hašení," uvedla správa. 

S ohněm v Českém Švýcarsku mají hasiči bohaté zkušenosti. Loni tam vypukl nejrozsáhlejší lesní požár v novodobé historii Česka, který se podařilo uhasit až po třech týdnech.

Podívejte se na unikátní videoanimaci vzniku a šíření loňského požáru:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.